Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 23 2009

ΕΤΜΑ: Η συνέλευση, οι ανησυχίες και το ΣΔΟΕ...

ΕΤΜΑ: Η συνέλευση, οι ανησυχίες και το ΣΔΟΕ...
Έκπληξη προκάλεσε η κίνηση του μετόχου της ΕΤΜΑ κ. Δημήτρη Κωνσταντακάτου να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση της πρώην εισηγμένης στις 27/11/2009 "διά τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και σημαντικών πρωτοβουλιών".

Ας δούμε, όμως, την ανακοίνωση της εισηγμένης: "Κοινή παραδοχή είναι ότι η εταιρία έχει οριστικά παύσει να τελεί υπό των εγγυητικών όρων που κατά το παρελθόν αποτελούσαν κανόνα και επί μακρόν την είχαν καταστήσει πρωτοπόρο στο αντικείμενο δραστηριότητάς της.

Επιπλέον, οι πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις που σηματοδοτούνται εκ της διαγραφής της εταιρίας από το Χ.Α. καθώς και η παρατεταμένη ανησυχία των επενδυτών αναγκαία επιτάσσουν τη σύγκληση του συλλογικού οργάνου της γενικής συνελεύσεως, διά τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και σημαντικών πρωτοβουλιών", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από εδώ όμως και μετά προκύπτει μια σειρά σοβαρών ερωτημάτων, με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Κωνσταντακάτος δεν είναι κάποιος μικρομέτοχος της ΕΤΜΑ αλλά ο κάτοχος περίπου του 21% αυτής και μάλιστα χωρίς να μετέχει στο Δ.Σ. της εισηγμένης.

Το πρώτο λοιπόν ερώτημα σχετίζεται με τη χαρακτηριστική καθυστέρηση που χαρακτηρίζει τη δράση του συγκεκριμένου μετόχου.

Και αυτό γιατί η πρωτοπορία στο αντικείμενο δραστηριότητάς της έχει χαθεί εδώ και πολλά-πολλά χρόνια (η παραγωγική διαδικασία στην Κίνα έχει σταματήσει από το 2006 και στην Ελλάδα πολύ νωρίτερα), ενώ η διαγραφή από το Χ.Α. ήταν αναμενόμενη εδώ και πολλούς-πολλούς μήνες.

Αρκεί κάποιος να έβλεπε πόσα χρόνια ο τίτλος παρέμενε εκτός ταμπλό και αρκεί να διάβαζε τις παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών, που… έβγαζαν μάτι.

Ο κ. Κωνσταντακάτος, επίσης, σε αντίθεση με άλλους μετόχους μειοψηφίας, ποτέ δεν έβαλε εναντίον της διοίκησης, παρά το γεγονός ότι διέθετε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς.

Λέγεται μάλιστα ότι αρνήθηκε να συνδράμει στην προσπάθεια άλλων μετόχων να μαζέψουν το 5% και να ελέγξουν (βλέπε κινηθούν εναντίον) τη διοίκηση.

Συγκεκριμένα, αντιδράσεις από την πλευρά μικρομετόχων υπήρξαν τόσο για διάφορα θέματα χειρισμού όσο κυρίως και για το τίμημα της διάθεσης του ακινήτου της πρώην εισηγμένης στον Βοτανικό…

Γιατί λοιπόν ο κ. Κωνσταντακάτος παίρνει θέση στο όλο θέμα με τόση καθυστέρηση;

Η κατάσταση όμως περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς εναντίον του κ. Κωνσταντακάτου φέρεται να υπάρχει καταγγελία στο ΣΔΟΕ για "ξέπλυμα βρόμικου χρήματος", στην οποία οι καταγγέλλοντες διερωτώνται για πώς ο συγκεκριμένος επενδυτής βρίσκεται να κατέχει -μεταξύ άλλων- μεγάλα ποσοστά εταιριών που είναι εισηγμένες στη Σοφοκλέους (ΕΤΜΑ, ΛΑΝΑΚΑΜ, Λεβεντέρης).
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v