Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 30 2009

ΕΤΕ: Ο τρόπος και το timing αλλαγής σκυτάλης

ΕΤΕ: Ο τρόπος και το timing αλλαγής σκυτάλης
Ανάμικτες αντιδράσεις προκάλεσε στην αγορά η «ξαφνική» αλλαγή σκυτάλης στο τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας η οποία γνωστοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Με μια λιτή ανακοίνωση η Εθνική ανήγγειλε συνεδρίαση διοικητικού συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη με μοναδικό θέμα την αντικατάσταση των δύο εκτελεστικών μελών του.

Δηλαδή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της κ. Τ. Αράπογλου και του αντιπροέδρου και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου κ. Γ. Πεχλιβανίδη.

Τη θέση τους στο Δ. Σ. θα λάβουν οι κ. Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης. Η πρόταση στο Δ.Σ. θα είναι η εκλογή του πρώτου στη θέση του προέδρου και του δεύτερου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Η διαδικασία αλλαγής σκυτάλης, όμως, «ξάφνιασε» την αγορά.

Είτε γιατί περίμενε ότι και στην περίπτωση της Εθνικής θα ακολουθείτο η διαδικασία της σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης είτε γιατί είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η παρούσα διοίκηση θα έμενε τουλάχιστον μέχρι και την τακτική γενική συνέλευση του Μαρτίου.

Μέρος της αγοράς έκρινε την ακολουθούμενη διαδικασία «άκομψη». Κι όχι άδικα. Ιδιαίτερα καθόσον αφορά σε ένα management team του οποίου το σύνολο σχεδόν των στρατηγικών επιλογών, με κορυφαία την εξαγορά της Finansbank, δικαιώθηκε πανηγυρικά.

Διότι, είτε αρέσει είτε όχι σε κάποιους, ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση (επειδή είναι βέβαιον ότι δεν άρεσε σε κάποιους στο ΠΑΣΟΚ, όπως δεν άρεσε και σε μέρος του κόμματος της… Ν.Δ.), η διοίκηση Αράπογλου αποδείχτηκε στην πράξη απολύτως επιτυχημένη.

Συνεπώς, τα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα που αποχωρούν (Αράπογλου - Πεχλιβανίδης) πιστώνονται σημαντικότατες επιτυχίες και τούτο σε μια περίοδο που συνολικά για τη χώρα μας ήταν από τις χειρότερες της πρόσφατης ιστορίας της.

Το δε timing της ανακοίνωσης συνδέθηκε από κάποιους με την κρίση στις αγορές ομολόγων και μετοχών, με αποτέλεσμα να αναγνωστεί ως βεβιασμένη κίνηση της κυβέρνησης υπό το κράτος πανικού.

Όπως πληροφορούμαστε, όμως, η κίνηση είχε προγραμματιστεί τουλάχιστον κάποιες ημέρες πριν από την ανακοίνωσή της.

Ο τρόπος δε αλλαγής σκυτάλης (σύγκληση Δ.Σ. και όχι έκτακτη γενική συνέλευση) και το timing της ανακοίνωσης επιλέγονται με βασικό κριτήριο να συντμηθεί ο χρόνος.

Στόχος ήταν να μην εκτεθεί η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας σε ενδεχόμενες αναταράξεις, τις οποίες θα προκαλούσαν είτε η αίσθηση ότι μένει «ακέφαλη» είτε τυχόν φήμες για το ποιους θα προτείνει το Δημόσιο και τι στάση θα τηρήσουν -κάποιοι- μέτοχοι μειοψηφίας.

Εξ ου και η άμεση διαρροή των ονομάτων των κ. Ράπανου και Ταμβακάκη που αποτελούν το νέο ηγετικό δίδυμο της Εθνικής.

Δίδυμο με δοκιμασμένη πείρα και ικανότητα καθώς και με ευρεία απήχηση στην αγορά.

Ταυτόχρονα, η σύντμηση του χρόνου αλλαγής, ώστε να μην υπάρξει «κενό εξουσίας», άρεσε στην αγορά καθώς αποσοβείται ο κίνδυνος του «σπασμένου κρίκου» επικοινωνίας με την κυβέρνηση, σε μια κρίσιμη περίοδο λόγω των ισχυρών -κερδοσκοπικών- πιέσεων στις ελληνικές αγορές.

Υ.Γ.: Το νέο management διαθέτει, άλλωστε, μεγάλη πείρα στον χειρισμό των αγορών χρέους και ως επιλογή της κυβέρνησης… ευχερέστερη «επικοινωνία» με το οικονομικό επιτελείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v