Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 1 2009

Φ. αέριο: Παρωχημένος συνδικαλισμός και μονοπώλιο

Φ. αέριο: Παρωχημένος συνδικαλισμός και μονοπώλιο
Παρέμβαση που θυμίζει συνδικαλιστική νοοτροπία άλλων δεκαετιών επιχείρησαν οι εργαζόμενοι στον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Αερίου, γνωστότερο ως ΔΕΣΦΑ.

Υπόψη του Χαμαιλέοντα υπέπεσε ανακοίνωση-καταγγελία (όπως αρέσκονται να την τιτλοφορούν) στην οποία οι εργαζόμενοι ούτε λίγο ούτε πολύ βάλλουν κατά πάντων, ήτοι του Δ.Σ. της ΡΑΕ, ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων αλλά και κατά του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας.

Σε αυτήν αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα εν μέσω θολού τοπίου και εκκρεμοτήτων προσπαθούν να αποκομίσουν ευκαιριακό όφελος εις βάρος της ΔΕΣΦΑ.

Λησμονούν βεβαίως -προφανώς ηθελημένα- ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση υπερασπίζονται ένα μονοπώλιο το οποίο δεν αφορά μόνον σε κρατικά συμφέροντα, καθώς μέτοχος της ΔΕΠΑ ΔΕΝ είναι αποκλειστικά το Δημόσιο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην "πηγή" προμήθειας φυσικού αερίου που τους αφορά.

Τονίζουν επίσης την εκκρεμότητα που υπάρχει στον Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΦΑ αλλά και τη σύμβαση χρήσης ΥΦΑ.

"Ξεχνούν" όμως να αναφέρουν ότι το θεσμικό τοπίο δεν είναι θολό. Αντίθετα, εδώ και 5 έτη υπάρχει ο βασικός νόμος «περί απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου», ο οποίος σε διάφορα άρθρα προβλέπει ίση μεταχείριση των χρηστών και ρυθμίζει, ρητά, τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται, προκειμένου να εξασφαλιστεί ίση μεταχείριση των χρηστών, μέχρι την έκδοση των Κωδίκων.

Αναφέρουν ακόμη πως δεν υπάρχει η νομική και συμβατική δυνατότητα για εκφόρτωση στον σταθμό ευκαιριακού φορτίου ΥΦΑ.

Όμως, χωρίς υποτιθέμενη νομική και συμβατική δυνατότητα, εκφορτώνει ευκαιριακά φορτία η ΔΕΠΑ, εδώ και χρόνια.

Εκτός αυτού όμως η ΡΑΕ, η μοναδική αρμόδια Αρχή, έκρινε ότι η ΔΕΣΦΑ πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες της σε κάθε ενδιαφερόμενο με τους ίδιους όρους που τις παρέχει στη ΔΕΠΑ.

Μάλλον πρόκειται για "καραμπινάτη" περίπτωση όπου οι εργαζόμενοι δεν νιώθουν και πολύ άνετα με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Τι να κάνουμε, αυτή είναι η μοίρα των μονοπωλίων, τουλάχιστον στις σωστές αγορές. Και η διάσπαση ενός μονοπωλίου έχει αποδειχτεί ακράδαντα ότι είναι προς όφελος της κοινωνίας.

Απορίας άξιον το γιατί οι εργαζόμενοι κρύβονται σε τέτοιο θέμα πίσω από νομικίστικες αιτιάσεις…

Ίσως κάποιοι τους καλλιεργούν ανασφάλεια, για να τους κάνουν "λαγούς" των συμφερόντων τους.

Όπως και να 'χει, όμως, σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία δεν περνά και τις καλύτερες ημέρες και οι ξένοι μας βομβαρδίζουν με αρνητικά δημοσιεύματα, τέτοιου είδους συμπεριφορές, όποια κι αν είναι τα κίνητρά τους, κακές υπηρεσίες προσφέρουν.

Και στην οικονομία και στην κοινωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v