Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 4 2009

Το ΧΑ και οι φήμες για υποβάθμιση από Moody΄s

Το ΧΑ και οι φήμες για υποβάθμιση από Moody΄s
Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγαν και τα «μεγάλα ονόματα».
 
Χθες, σχεδόν «παρέα» με την έκθεση της Goldman Sachs, άρχισαν να κυκλοφορούν και φήμες ότι θα γίνει τελικά άμεσα -ίσως και σήμερα- η υποβάθμιση της χώρας από τη Moody’s.

Για την έκθεση της Goldman και γενικότερα για τη «στάση» που φαίνεται να διαμορφώνει απέναντι στην Ελλάδα (για όποιους λόγους κι αν συμβαίνει αυτό) μπορείτε να διαβάσετε στην πρώτη σελίδα του Euro2day.gr.

Αυτό που έχει σημασία να ειπωθεί, σε ό,τι αφορά τις φήμες για τη Moody’s, ακόμη κι αν αυτές επιβεβαιωθούν, είτε σήμερα είτε τις προσεχείς ημέρες, είναι ότι πρόκειται για μια σε μεγάλο βαθμό «αναμενόμενη» εξέλιξη, δυσμενή μεν αλλά όχι τόσο όσο δείχνει εκ πρώτης όψεως.

Πρώτον, διότι ήδη από τις 4/11 ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας μας έχει βάλει σε «negative watch». Που σημαίνει, λαϊκά, ότι από τότε μας είχε στην… «τσίλια» για να το κάνει.

Προφανώς από τότε μέχρι σήμερα δεν μεσολάβησε κάποιο σημαντικό θετικό γεγονός, ενώ γνώστες του ρυθμού με τον οποίο κινούνται αυτοί οι οίκοι γνωρίζουν από καιρό ότι το πιθανότερο είναι να γίνει αυτή η υποβάθμιση «στις αρχές του Δεκεμβρίου», δηλαδή περίπου τώρα.

Δεύτερον -και σημαντικότερο-, η Moody’s μας έχει αυτήν τη στιγμή «βαθμολογημένους» ένα επίπεδο καλύτερα από τους άλλους οίκους, οπότε με μια υποβάθμιση ουσιαστικά θα ευθυγραμμιστεί μαζί τους.

Τρίτον, τουλάχιστον στα ομόλογα, λένε παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς, η πιθανή αυτή εξέλιξη είναι περίπου προεξοφλημένη.

Συνεπώς, παρότι ενδέχεται να υπάρξουν κάποιοι κραδασμοί, κυρίως στην αγορά μετοχών μας, η συγκεκριμένη υποβάθμιση δεν θα έχει τόσο μεγάλη σημασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v