Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 4 2009

Το φυσικό αέριο, η κυβέρνηση και η… Ευρώπη!

Το φυσικό αέριο, η κυβέρνηση και η… Ευρώπη!
Την ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει πρωτοβουλίες για τη διαφάνεια και την ορθή διαχείριση των κρατικών πόρων, το «βαθύ κράτος» σηκώνει το κακόμορφο κεφάλι του και μπλοκάρει επενδυτικές πρωτοβουλίες ιδιωτών, χωρίς να δίνει δεκάρα για τους νόμους, τις ανεξάρτητες αρχές, ενδεχομένως και για την ίδια την… κυβέρνηση.

Το ρεπορτάζ του Euro2day.gr για το σκανδαλώδες αντάρτικο στη Ρεβυθούσα είναι αποκαλυπτικό.

Στελέχη του ΔΕΣΦΑ, με την απόλυτη συναίνεση ως φαίνεται των συνδικαλιστών, που το έτος 2009 βγαίνουν μπροστάρηδες ενός κρατικού… μονοπωλίου (μέσω του οποίου βεβαίως εξυπηρετούνται ευδιάκριτα ιδιωτικά συμφέροντα), παίζουν -κυριολεκτικά- το… κρυφτό με το πλοίο που πρέπει να ξεφορτώσει φυσικό αέριο των ιδιωτών επενδυτών, γράφοντας τους πάντες στα παλιά τους τα παπούτσια.

Έχουμε πολλές φορές αναφέρει από αυτή τη στήλη ότι σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες καταργήθηκε κρατικό μονοπώλιο υπήρξε όφελος για την κοινωνία.

Τρανταχτό παράδειγμα οι τηλεπικοινωνίες, η κινητή τηλεφωνία και το Ιnternet, σε μια χώρα στην οποία μέχρι κάποια χρόνια πριν… «παρακαλάγαμε» για να βάλουμε στο σπίτι μας σταθερό τηλέφωνο!

Παρ' όλα αυτά, στον εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο της ενέργειας οι προσπάθειες διατήρησης μονοπωλιακής θέσης (την ίδια ώρα που υποτίθεται ότι απελευθερώνεται η αγορά) συνεχίζονται με κλασικά «greek souvlaki» τρόπο.

Οι επενδυτές της ηλεκτρικής ενέργειας βαφτίζονται περίπου… πειρατές και εξομοιώνονται με τους εισαγωγείς ενέργειας από το εξωτερικό (που «άνθησαν» βεβαίως ακριβώς λόγω της αδυναμίας του μονοπωλίου να κάνει νέες επενδύσεις και να καλύψει έγκαιρα την εγχώρια ζήτηση).

Τώρα παρατηρούμε επέκταση των φαινομένων στον χώρο του φυσικού αερίου.

Όμως, είναι πλέον προφανές ότι τυχόν απροθυμία ή αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αυτά καθιστούν «κενό γράμμα» τις προσπάθειές της να πείσει ότι θα επιβάλει νέους όρους λειτουργίας στον δημόσιο τομέα και θα πατάξει τα φαινόμενα του παρελθόντος.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα «επεισόδια» αυτού του τύπου παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή τόσο από τους διεθνείς επενδυτές όσο και από τους «εταίρους» μας στην Ευρώπη.

Τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν στην περίπτωση του ΟΛΠ είχαν τις επιπτώσεις τους. Και τυχόν συνέχεια σίγουρα θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τον χώρο της ενέργειας, αλλά και για την ταλαίπωρη την εικόνα της χώρας -και της κυβέρνησης- στο εξωτερικό.

Ας προσέξουν λοιπόν οι αρμόδιοι. Καλά τα «θεσμικά μέτρα», αλλά χρειάζεται και άμεση… δράση για να κυβερνήσεις και να πείσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v