Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 16 2009

Η Εμπορική και ο «καταϊδρωμένος» πωλητής

Η Εμπορική και ο «καταϊδρωμένος» πωλητής
Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 3,49% της Εμπορικής απέκτησαν χθες οι Γάλλοι της Credit Agricole, στην τιμή των 5 ευρώ ανά μετοχή.

Οι μετοχές αυτές, ωστόσο, ανήκαν προηγουμένως στον ΟΓΑ, ο οποίος ήταν μέτοχος της Εμπορικής. Και ουσιαστικά εισφέρθηκαν μεταγενέστερα στην ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ, προκειμένου να εισέλθει και ο ΟΓΑ στη συγκεκριμένη ΑΕΔΑΚ για τη διαχείριση των αποθεματικών του.

Η μετάβαση βέβαια αυτή έγινε πολύ μετά την απόκτηση της Εμπορικής από τους Γάλλους. Το θέμα είναι βέβαια γιατί ο ΟΓΑ όταν «πέρασε» η τράπεζα στους Γάλλους δεν πούλησε τις μετοχές που είχε, όπως έπραξαν άλλα Ταμεία.

Προφανώς διότι κάποιοι θεώρησαν τότε ότι η τιμή δεν ήταν αρκετά καλή, κι έμειναν να… καρτερούν την άνοδο που ποτέ βεβαίως δεν ήρθε.

Κι έτσι κατέληξαν οι ασφαλισμένοι να πάρουν ένα… κλάσμα της τιμής που θα είχαν πάρει αν ακολουθούσαν το «κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και… καρτέρει».

Για την ακρίβεια, όταν οι Γάλλοι έκαναν δημόσια προσφορά το 2006, η τιμή που έδιναν ήταν… 25 ευρώ ανά μετοχή κι όχι ένα «τάλιρο» που έδωσαν χθες.

«Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα»… Διότι τώρα οι ασφαλισμένοι πήραν 50 εκατ. ευρώ και τότε θα έπαιρναν… 250 εκατομμύρια ευρώ (συν τους… τόκους μιας τριετίας, βεβαίως).

Και τώρα έσπευσαν να δώσουν τα χαρτιά τους διότι αλλιώς είτε θα έπρεπε να πάρουν μέρος στην αύξηση είτε θα έβλεπαν την αξία των μετοχών τους να μειώνεται έτι περισσότερο, πριν έρθει το «αναπόφευκτο» delisting.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v