Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 24 2009

Βιοχάλκο: Τρία ερωτήματα, περισσότερες απαντήσεις

Βιοχάλκο: Τρία ερωτήματα, περισσότερες απαντήσεις
Με discount γύρω ή και πάνω από το 30% σε σχέση με την αποτίμηση των θυγατρικών της στο ταμπλό της Σοφοκλέους και με μια συντηρητική αποτίμηση των ακινήτων της διαπραγματεύεται η μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, γεγονός που μπορεί να σημαίνει τρία πράγματα:

Πρώτον, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ να είναι πραγματικά υποτιμημένη.

Δεύτερον, οι θυγατρικές της να είναι υπερτιμημένες.

Τρίτον, ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω.

Απαντώντας στο συγκεκριμένο θέμα, η Εθνική - Π&Κ Χρηματιστηριακή μάλλον τείνει προς την τρίτη επιλογή, αφού «δίνει» outperform τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ και underperform τις Χαλκόρ και ΕΛΒΑΛ.

Το δεύτερο ζήτημα που θα μπορούσε να τεθεί για τον μεταλλουργικό όμιλο είναι αυτό της ρευστότητας, καθώς ο καθαρός τραπεζικός του δανεισμός κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητος είναι.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να υπερβεί οριακά το 1 δισ. ευρώ (1,11 δισ. πέρυσι) και μάλιστα όσοι βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο επισημαίνουν ότι ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA αναρριχάται στις 11,7 φορές…

Ωστόσο, υπάρχουν και όσοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. Υποστηρίζουν ότι ο μεταλλουργικός κλάδος είναι κυκλικός και το 2009 βρισκόμαστε στο χαμηλότερο σημείο ενός έντονα καθοδικού κύκλου. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν την άποψη, ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA μιας χρονιάς δεν είναι αντιπροσωπευτικός, άρα ούτε και αξιόπιστος.

Άλλωστε, όσο οι αναλυτές βλέπουν σαφή ανάκαμψη του κλάδου μέσα στην επόμενη διετία, η Εθνική - Π&Κ Χρηματιστηριακή όχι μόνο προβλέπει το 2011 τον σχετικό δείκτη μόλις στο 2,6, αλλά επίσης εκτιμά ότι θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες προκειμένου ο όμιλος είτε να ξεκινήσει νέες επενδύσεις είτε να προχωρήσει σε εξαγορές άλλων επιχειρήσεων στα Βαλκάνια!

Και τέλος, αν πάμε στο μέτωπο της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων, που -με εξαίρεση τη ΣΙΔΕΝΟΡ- ήταν πολύ χαμηλή ακόμη και πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, φέτος θα είναι αρνητική.

Και ακόμη κι αν δούμε ένα πολύ γερό rebound μέσα στην επόμενη διετία, πάλι μονοψήφια αναμένεται ότι θα παραμείνει…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v