Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 28 2009

Βαρβαρέσος: Στενεύουν κι άλλο τα περιθώρια...

Βαρβαρέσος: Στενεύουν κι άλλο τα περιθώρια...
Στενεύουν πλέον τα περιθώρια για την ανάκαμψη της νηματουργίας Βαρβαρέσος. Η εταιρία στηρίζει τη μελλοντική βιωσιμότητά της όχι μόνο στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που έχει καταρτίσει αλλά και στη διάθεση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου σε νέους επενδυτές.

Ωστόσο, η υπαγωγή των μετοχών της στην κατηγορία της επιτήρησης από τις 21 Δεκεμβρίου θεωρείται πρώτο "καμπανάκι" από το χρηματιστήριο, γιατί η εισηγμένη δεν τηρεί τις προβλεπόμενες από τη χρηματιστηριακή νομοθεσία υποχρεώσεις της, και ταυτόχρονα αποσκοπεί στην προστασία του επενδυτικού κοινού, δεδομένου ότι εγείρονται αμφιβολίες για την ομαλή εξέλιξη των εργασιών της.

Η διοίκηση της Βαρβαρέσος από το καλοκαίρι έχει συγκαλέσει τρεις έκτακτες γενικές συνελεύσεις με αντικείμενο την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, την οποία συνεχώς αναβάλλει. Ως αιτιολογία προβάλλεται πως παραμένει σε εκκρεμότητα η έγκριση του προγράμματος αναδιάρθρωσης, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου.

Είναι σαφές ότι οι μέτοχοι της εταιρίας δεν προτίθενται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αν δεν εξασφαλίσουν πρώτα κρατικές επιδοτήσεις. Την ίδια στιγμή, αντιλαμβάνονται ότι η επιχείρηση έτσι όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να έχει μέλλον αν δεν εισρεύσει και φρέσκο χρήμα. Ήδη, αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο ποσοστό 5% του μετοχικού κεφαλαίου να διατεθεί σε τρίτους επενδυτές, πέραν των βασικών μετόχων.

Όμως, όσο η Βαρβαρέσος δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης και συσσωρεύει ζημίες, είναι εύλογο ότι δεν θα καταφέρει να προσελκύσει επενδυτές. Οπότε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, με την εταιρία να βουλιάζει όλο και περισσότερο.

Στην τελευταία γενική συνέλευση, στις 17 Δεκεμβρίου, αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2010, με την προσδοκία ότι ενδιαμέσως θα έχει εγκριθεί και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Οι συνεχείς αναβολές της αύξησης προκάλεσαν την παρέμβαση του Χ.Α., που έθεσε σε επιτήρηση τις μετοχές της εταιρίας, κίνηση σαφώς επιβαρυντική για την εικόνα της.

Βεβαίως, φταίει η κρίση στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο, βεβαίως το πρόβλημα μεγεθύνεται από τη γενικότερη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά η Βαρβαρέσος έχει πάρει έως τώρα αρκετά δάνεια και από το εσωτερικό και από την Ε.Ε. προκειμένου να ανακάμψει. Είναι συνεπώς θέμα συγκυριών ή κακού μάνατζμεντ η εξέλιξη αυτή;

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρία κατάφερε να συγκρατήσει κάπως τη μείωση των πωλήσεών της στο 9μηνο, παρουσιάζοντας τζίρο 14,69 εκατ. ευρώ έναντι 15,22 εκατ. ευρώ, με ζημίες EBITDA 1,34 εκατ. ευρώ έναντι 1,77 εκατ. ευρώ και με ζημίες προ φόρων 3,84 εκατ. ευρώ έναντι 4,49 εκατ. ευρώ.

Η συνέχιση της δραστηριότητάς της αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί είναι εγκατεστημένη σε μια περιοχή με σχεδόν πλήρη αποβιομηχάνιση πλέον, στη Νάουσα, συνεπώς η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί κρίσιμο κεφάλαιο για την ίδια την περιοχή πρωτίστως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v