Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 14 2010

ΟΤΕ: Οι φήμες για πώληση του 10% και οι «λαγοί»

ΟΤΕ: Οι φήμες για πώληση του 10% και οι «λαγοί»
Φήμες ότι η κυβέρνηση προτίθεται να (επανα)διαπραγματευτεί άμεσα με την Deutsche Telekom τη συμφωνία με τον ΟΤΕ πυροδότησε η "φωτοβολίδα" του υπουργού Εργασίας κ. Λοβέρδου.

Στην αγορά χθες υπήρχε η αίσθηση ότι το Δημόσιο υπό το βάρος της δημοσιονομικής δυσχέρειας θα πουλήσει το 10% του ΟΤΕ στους Γερμανούς, ενεργοποιώντας τον σχετικό όρο της συμφωνίας.

Αποτέλεσμα η μετοχή του ΟΤΕ να καταγράψει άνοδο κατά 5,9% με αξιόλογο όγκο συναλλαγών, σε μια συνεδρίαση με υψηλό volatility και υπαρκτές και χθες πωλήσεις ελληνικών τραπεζών από MSCI index funds.

Το εντυπωσιακό στην περίπτωση του ΟΤΕ είναι ότι άλλαξαν χθες χέρια 2,6 εκατομμύρια μετοχές, όγκος που είχε να δει καιρό η μετοχή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αγορές επί του τίτλου εκδηλώθηκαν χθες από τρεις μεγάλους ξένους brokers.

Την Goldman Sachs, η οποία αγόραζε ήδη από τη συνεδρίαση της Τρίτης μετοχές του Οργανισμού, τη Citigroup και τη Merrill Lynch.

Γιατί ξαφνικά τρεις μεγάλοι ξένοι brokers αγοράζουν ΟΤΕ;

Η προφανής απάντηση είναι η στροφή σε αμυντικά χαρτιά. Ο ΟΤΕ μπορεί να μην αποτελεί καθαρή περίπτωση αμυντικής μετοχής, αλλά με δεδομένο ότι ελέγχεται από την Deutsche Telekom και κατ' επέκταση από το γερμανικό δημόσιο ενέχει χαμηλότερο κίνδυνο χώρας σε σχέση με τους υπόλοιπους ελληνικούς τίτλους.

Τα Telecoms πανευρωπαϊκά είχαν "παίξει" πριν από τις εορτές και η ψαλίδα μεταξύ Deutsche Telekom και ΟΤΕ είχε διευρυνθεί σημαντικά.

Η διόρθωση που ακολούθησε στη μετοχή της μητρικής την περιόρισε, αλλά δεν την εξάλειψε…

Οι παραπάνω επενδυτικές παράμετροι δεν αρκούν, σύμφωνα με διαχειριστές, για να εξηγήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον των μεγάλων ξένων brokers για τον τίτλο του Οργανισμού.

Και αυτό γιατί είναι προφανές ότι εδώ και δύο χρόνια όλοι προτιμούν να αγοράζουν Deutsche Telekom παρά τη θυγατρική της.

Από την άλλη, δύσκολα η κυβέρνηση σε αυτήν τη φάση θα αποφασίσει την πώληση επιπλέον 10% του Οργανισμού, χωρίς να εξασφαλίσει μέσω επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης ότι θα συνεχίσει έστω και με μειωμένο ποσοστό να έχει λόγο σε κρίσιμα για την εθνική στρατηγική θέματα.

Αν το πυροτέχνημα Λοβέρδου αποτελεί την αφορμή για να ανοίξει η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, τότε κάποιοι μπορεί να αγοράζουν από τώρα.

Ποντάροντας είτε σε πώληση με 20% premium σε σχέση με τη μέση τιμή τελευταίου διμήνου είτε σε απελευθέρωση της δυνατότητας να αγοράζει free float η Deutsche Telekom.

Επειδή ποτέ στις κούρσες αντοχών δεν ξέρεις αν υπάρχει "λαγός", μένει να δούμε μερικές στροφές ακόμη.

Για να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v