Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 21 2004

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: Τις πήρε η (μεγάλη)... κατηφόρα

Τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα που ο Δείκτης των ασφαλιστικών εταιριών κλείνει με αρνητική ποσοστιαία μεταβολή, ενώ από την αρχή του χρόνου καταγράφει απώλειες που φθάνουν το 30,32%!

Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, που πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν, είναι ότι πλησιάζουμε στο τέλος εξαμήνου. Κι αυτό γιατί παλαιότερα σε αντίστοιχη ”φάση” ήταν ήδη σε εξέλιξη κάποιος ”καλλωπισμός” των αποτιμήσεων, κυρίως σε θυγατρικές τραπεζικών ομίλων.

Εξίσου κακή είναι και η εικόνα στους επιμέρους τίτλους, αν ληφθεί υπ΄ όψιν ότι από τις 31/12/03 η Εθνική Ασφαλιστική καταγράφει απώλειες 14,89%, η Ευρωπαϊκή Πίστη (κοιν.) 17,56% και (προν.) 34,53%, η Ασπίς Πρόνοια 36,09%, η Αγροτική Ασφαλιστική 43,87% (έστω και αν διέρρευσε ότι υπάρχει έκθεση διεθνούς οίκου που δίνει λογιστική αποτίμηση πολλαπλάσια της τρέχουσας), ενώ ενδεικτική είναι και η περίπτωση του Φοίνικα όχι μόνο γιατί καταγράφει απώλειες 46,37%, αλλά και επειδή η τρέχουσα τιμή έχει υποχωρήσει κάτω από την τελευταία ΑΜΚ με καταβολή μετρητών (θυμίζουμε ότι η αναλογία ήταν 4ν/10π προς 2,82 ευρώ, κλείσιμο Παρασκευής 2,51 ευρώ).

Προφανώς τα πράγματα είναι πιο άσχημα απ’ όσο φαίνεται στους ισολογισμούς...

Μήπως θα πρέπει να γίνει έρευνα στις φερεγγυότητες και τον τρόπο με τον οποίο αυτές καλύπτονται;

Αν βέβαια... καλύπτονται, διότι για ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν ζωηρές αμφιβολίες στην αγορά!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v