Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 28 2010

Οι κλωστές και τα... σενάρια

Οι κλωστές και τα... σενάρια
Έχουμε αναφερθεί εκτενώς στις μετοχές του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου, σημειώνοντας ότι μεγαλύτερη αξία πολλές φορές έχει το «όχημα» παρά η κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα.

Αυτό φάνηκε, για παράδειγμα, στο πόσο επηρεάστηκαν οι μετοχές της ΕΛΦΙΚΟ και της ΛΑΝΑΚΑΜ από την κρούση Λαυρεντιάδη για έμμεση ένταξη της ΒΦΛ στο Χ.Α., ή από την απόφαση της Τεξαπρέτ να σταματήσει τη δραστηριότητά της και να δει πώς θα εκμεταλλευτεί το ακίνητο που διαθέτει στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Μέσα σε μία εβδομάδα η μετοχή της Τεξαπρέτ κέρδισε 80%!

Κύκλοι της αγοράς τώρα εκτιμούν ότι κάπως έτσι αναμένεται στο μέλλον να κινηθούν οι περισσότερες από τις υπόλοιπες εισηγμένες του κλάδου:

- Πρώτον, σταματώντας την παραγωγική τους διαδικασία, ή περιορίζοντάς την πολύ για να περιορίσουν δραστικά την ετήσια «τρύπα» στα αποτελέσματα. Ένα θετικό σενάριο θα ήθελε τα αποτελέσματα προ αποσβέσεων να μην είναι ζημιογόνα και με τη βοήθεια πωλήσεων αποθεμάτων οι ταμειακές ροές να πάψουν να είναι αρνητικές.

- Και δεύτερον, φροντίζοντας το «όχημά» τους είτε προσπαθώντας να το πουλήσουν σε κάποιον «Λαυρεντιάδη», είτε εντάσσοντας -αν διαθέτουν και βλέπουν να υπάρχει κάποιο όφελος- προσωπικές δραστηριότητες των βασικών μετόχων ή «φίλιων δυνάμεων».

Στην περίπτωση της Μουζάκης η δεύτερη δράση δεν είναι δυνατή, καθώς οι μετοχές της πλειοψηφίας είναι «κλειδωμένες» και θα παραμείνουν έτσι για πολλά-πολλά ακόμα χρόνια, ως αποτέλεσμα της διαθήκης του εκλιπόντος ιδρυτή της εταιρίας.

Έτσι, λοιπόν, η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στον πρώτο στόχο και αξιοσημείωτο είναι το πρόγραμμα ριζικής αναδιάρθρωσης που ξεκίνησε και του οποίου μέλημα είναι η σαφής βελτίωση του αποτελέσματος σε σχέση με τις μεγάλες ζημίες που καταγράφονται σήμερα.
Σύμμαχοι του προγράμματος αυτού είναι η ισχυρή ρευστότητα και η μεγάλη ακίνητη περιουσία που διαθέτει ο όμιλος.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της 30ής/9/2009, η εταιρία είχε βραχυπρόθεσμο δανεισμό 5,5 εκατ. ευρώ και διαθέσιμα 9,6 εκατ. ευρώ! Έτσι εξηγείται και η απροθυμία της διοίκησης να βγει στην αγορά και να εκποιήσει ακίνητα στην παρούσα συγκυρία.

Δηλαδή, υπάρχει χαρακτηριστική άνεση κινήσεων κι έτσι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια ενδεχόμενη πώληση ακινήτου μόνο σε κάποια εξαιρετική πρόταση, εξέλιξη που όμως δύσκολα θα έρθει σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Στην περίπτωση που το σχεδιαζόμενο και σταδιακά υλοποιούμενο πρόγραμμα ριζικής αναδιοργάνωσης αποδώσει καρπούς, τότε η μετοχή θα μπορούσε ίσως να αποφέρει σημαντικά κέρδη.

Κι αυτό γιατί η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του ομίλου έχει περιοριστεί γύρω στα 12 - 12,5 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαιά του στις 30/9/2009 ανέρχονταν στα 59,9 εκατ. και η ακίνητη μόνο περιουσία του υπολογίζεται στα 40 εκατ. ευρώ περίπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v