Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 26 2010

Σφηνάκια για Πειραιώς, Κύπρου, Ιδιωτική Πτώχευση

Σφηνάκια για Πειραιώς, Κύπρου, Ιδιωτική Πτώχευση
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Υποαξία 77 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο τέλος του 2009 το χαρτοφυλάκιο χρεογράφων του ομίλου Πειραιώς.

Εξ αυτών τα 50 εκατ. ευρώ προέρχονται από κρατικά ελληνικά ομόλογα, αξίας περίπου 6,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών βέβαια τα 3,3 δισ. βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο διακράτησης ως τη λήξη και επομένως λογιστικά αποτυπώνονται σε τιμές κόστους.

Σημειώνεται ότι στα 6,7 δισ. ευρώ ανέρχεται η ρευστότητα που έχει αντλήσει μέσω ΕΚΤ η Τράπεζα Πειραιώς.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 1,6 δισ. ευρώ αγόρασε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκησή της στους αναλυτές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

Η Κύπρου είχε πουλήσει το σύνολο της θέσης της (ομόλογα αξίας 2 δισ. ευρώ) στα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου. Ξαναγόρασε όταν τα spreads ίπταντο πάνω από τις 300 μονάδες βάσης.

Η διοίκηση της τράπεζας εκτίμησε ότι ο ρυθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων του χαρτοφυλακίου χορηγήσεών της θα ανέλθει σε επίπεδο ομίλου στο 6,5% και στην ελληνική αγορά στο 7% - 7,5%.

Η Τράπεζα Κύπρου αναμένει φέτος αύξηση χορηγήσεων της τάξης του 30% για τη ρωσική θυγατρική της και 20% στη Ρουμανία. Από τη ρωσική θυγατρική περιμένει κέρδη της τάξης των 30 εκατ. ευρώ.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ: Στα συρτάρια του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παραμένει το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Το σχέδιο νόμου έχει αποσταλεί από το υπουργείο Οικονομίας στο ΥΠΟΙΟ εδώ και δύο περίπου εβδομάδες. Από τότε περιμένει την υπουργική υπογραφή.

Γιατί καθυστερεί η τζίφρα; Επειδή μετά τις έντονες αντιδράσεις των τραπεζών για συγκεκριμένες ρυθμίσεις οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης έχουν απειλήσει με υποβαθμίσεις τιτλοποιημένων δανείων.

Εξέλιξη που σε αυτήν τη συγκυρία απεύχονται στο ΥΠΟΙΟ, καθώς εκτιμούν ότι ακόμη και μετά το επόμενο πακέτο η δευτερογενής αγορά ομολόγων θα ομαλοποιηθεί σταδιακά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v