Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 24 2010

Σφηνάκια για ΟΠΑΠ, Σαράντης, Κορρές και ΣΩΛΚ

Σφηνάκια για ΟΠΑΠ, Σαράντης, Κορρές και ΣΩΛΚ
ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Πλήρως εναρμονισμένος με το… πνεύμα του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζεται ο όμιλος Σαράντης.

Η διοίκησή του αποφάσισε να προτείνει στους μετόχους τη διανομή μερίσματος χρήσης 2009 μόλις 0,01 ευρώ ανά μετοχή. Μέρισμα σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της χρήσης 2008.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι διαθέτει υψηλή ρευστότητα και ισχυρές ταμειακές ροές.

Η οικογένεια Σαράντη που ελέγχει την εισηγμένη προφανώς αποφάσισε ότι προέχει να δημιουργηθεί «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Είτε γιατί φοβάται χειρότερες ημέρες στην οικονομία είτε γιατί θα χρειαστεί ώστε ο όμιλος να είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος.

Η ΝΑ. Ευρώπη, άλλωστε, στην οποία επίσης δραστηριοποιείται, δείχνει ότι βγαίνει από την ύφεση και αυτό κρύβει ευκαιρίες.

Υπάρχουν, βέβαια, και παράπλευρα οφέλη.

Η διανομή συμβολικού, ουσιαστικά, μερίσματος δεν θα επιβαρύνει, για παράδειγμα, τις φορολογικές δηλώσεις των βασικών μετόχων της, ως φυσικών προσώπων.

Το σίγουρο είναι ότι η κίνηση της εταιρίας άρεσε στους αναλυτές.


ΟΠΑΠ: «Πλάτη», συμβολικά, στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η ελληνική οικονομία έβαλε ο ΟΠΑΠ. Ο οργανισμός αγόρασε κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης κρατικά ομόλογα 3ετούς, 5ετούς και 10ετούς διάρκειας, αξίας 8,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ομόλογα που λήγουν όλα το 2011 και έχουν υψηλά κουπόνια. Το τίμημα εξαγοράς τους ανήλθε σε 8,7 εκατ. ευρώ και τα περισσότερα από αυτά λόγω ώριμης λήξης είναι διαπραγματεύσιμα και σήμερα πάνω από την ονομαστική αξία τους.

ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Η εισηγμένη αποτελεί αυτήν τη στιγμή το «καμάρι» του ομίλου Βιοχάλκο.

Με καθαρό δανεισμό μόλις 40 εκατ. ευρώ, όταν ο δανεισμός της μητρικής της Σιδενόρ και της Χαλκόρ πλησιάζει, αθροιστικά, τα 835 εκατ. ευρώ, και με ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους το 2009 η ΣΩΛΚΟΡ ξεχωρίζει.

Η μόνη απειλή είναι η καθίζηση των παραγγελιών.

Η εταιρία διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ύψους 125 εκατ. ευρώ, ο ρυθμός όμως των νέων παραγγελιών έχει καθίσει.

Με τις τιμές των πρώτων υλών να αυξάνονται και νέους αγωγούς να μην ξεκινούν υπάρχει η ανησυχία ότι τα περιθώρια κέρδους πιθανώς να πιεστούν εντός της χρήσης.

Από την άλλη, ο χαμηλός καθαρός δανεισμός της επιτρέπει να χτυπήσει δουλειές, ενώ συνεχίζει να διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα -μεταφορικού κόστους- για αγωγούς σε Ευρώπη και Β. Αφρική.

ΚΟΡΡΕΣ: Και κάτι παραπάνω από την έκτακτη εισφορά δηλώνει πως θα πλήρωνε ο βασικός μέτοχος της εταιρίας, εκδηλώνοντας αυθόρμητα την αγωνία του για την εξέλιξη των δημοσιονομικών της χώρας.

Ο κ. Γιώργος Κορρές σε δημοσιογραφική εκδήλωση εμφανίστηκε περισσότερο θορυβημένος για την πορεία της εθνικής οικονομίας αλλά και για τις κοινωνικές αντιδράσεις που ξεσπούν, παρά για τη διαφαινόμενη περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης και τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v