Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 15 2010

ΑΤΕ Ασφαλιστική: Κι εσύ, τέκνον Βρούτε;

ΑΤΕ Ασφαλιστική: Κι εσύ, τέκνον Βρούτε;
Μετά τους ιδιωτικούς ομίλους, έρχονται τώρα και οι λεγόμενοι «κρατικοί» όμιλοι για να οδηγήσουν θυγατρικές τους εκτός Σοφοκλέους (κι εσύ, τέκνον Βρούτε;).

Όλα δείχνουν ότι και η ΑΤΕ Ασφαλιστική θα τεθεί εκτός ταμπλό στο προσεχές μέλλον, μετά την κίνηση της μητρικής της τράπεζας να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση των μετοχών μειοψηφίας.

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι ο όμιλος της ΑΤΕbank στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχε εισαγάγει στο Χ.Α. και τις δύο ασφαλιστικές εταιρίες του (την Αγροτική Ασφαλιστική και την Αγροτική Ζωής), τις οποίες αποφάσισε να συγχωνεύσει λίγα χρόνια αργότερα.

Και μπορεί βέβαια τα παλαιότερα σχέδια για φιλόδοξες επεκτάσεις στο bancassurance σε συνεργασία με πολυεθνικούς συμμάχους και στο εξωτερικό (Κύπρο κ.α.) να μην ευοδώθηκαν, ωστόσο η ΑΤΕ Ασφαλιστική εξακολούθησε να είναι υγιής και νοικοκυρεμένη ασφαλιστική εταιρία, χωρίς μάλιστα να ζητά κάθε τόσο κεφάλαια από τους μετόχους της, όπως συχνά έπραττε ο ανταγωνισμός...

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ταμπλό δεν θα φτωχύνει ιδιαίτερα από την απουσία της ΑΓΡΑΣ, καθώς εδώ και τόσα χρόνια είχε πολύ μικρό free float και χαμηλή εμπορευσιμότητα.
 
Επίσης, σταδιακά, οι εισηγμένες ασφαλιστικές εταιρίες βρήκαν τρόπους «να την κάνουν» από τη Σοφοκλέους. Άλλες μέσω δημόσιων προτάσεων (Interamerican, Φοίνιξ, Εθνική και τώρα η ΑΤΕ) και άλλες μέσω λουκέτου (Ασπίς Πρόνοια).

Να θυμίσουμε ότι παλαιότερα διαπραγματεύονταν και άλλες ασφαλιστικές (Ήλιος, Αστήρ, Metrolife, Αγροτική Ζωής) που στη συνέχεια απορροφήθηκαν από εισηγμένες. Μοναδικός τώρα εκπρόσωπος του κλάδου η Ευρωπαϊκή Πίστη.

Αυτό που δεν μας εξήγησε η διοίκηση της ΑΤΕbank είναι ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε να βγάλει από το ταμπλό τη θυγατρική της. Θεώρησε άραγε ότι η σημερινή κατάσταση δεν την εξυπηρετούσε καθόλου και αντίθετα σήμαινε κάποια έξοδα και παραπάνω γραφειοκρατία;

Μήπως θεώρησε ότι λόγω Solvency II έρχεται μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση το ήδη περιορισμένο free float του τίτλου θα συρρικνωνόταν σε απαγορευτικά επίπεδα;

Ή μήπως για κάποιον άλλο λόγο;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v