Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 30 2010

Πού στοχεύουν τα νέα μέτρα

Πού στοχεύουν τα νέα μέτρα
Από την Κυριακή πιθανότατα ο χρόνος για την ανακοίνωση των μέτρων με σφραγίδα ΔΝΤ και ευρωζώνης θα τρέχει αντίστροφα.

Το μίγμα των μέτρων έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί και σύμφωνα με πληροφορίες θα στοχεύει στη δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών, στη μείωση των εισαγωγών και επομένως του εμπορικού ελλείμματος και στην ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Η αύξηση του ΦΠΑ, των ειδικών φόρων σε τσιγάρα, καύσιμα και ποτά και του φόρου πολυτελείας αποσκοπούν στη μείωση των εισαγωγών και στην υποχώρηση του υψηλού εμπορικού ελλείμματος της χώρας.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αναστρέψει τις επιπτώσεις στην κατανάλωση και στην οικονομία μέσω των ειδικών κινήτρων τα οποία θα προσφέρει ο νέος αναπτυξιακός νόμος για επενδύσεις που στοχεύουν να υποκαταστήσουν εισαγωγές.

Στην αγορά εργασίας προβλέπεται, σύμφωνα με κύκλους της οικονομίας που είναι σε θέση να γνωρίζουν, «απονεύρωση» των συλλογικών συμβάσεων.

Εργοδότες και εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες, όμως, δεν θα λειτουργούν δεσμευτικά για κλάδους ή για μεμονωμένες επιχειρήσεις.

Πρακτικά οι συλλογικές συμβάσεις θα αποτελούν οδηγό «καλής πρακτικής» και μόνο, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα απελευθερώνονται οι απολύσεις και η μερική απασχόληση.

Στο σκέλος των δημοσίων δαπανών, ο 13ος και 14ος μισθός καταργούνται στο Δημόσιο, όπως και η 13η και 14η σύνταξη, ενώ υπάρχει πίεση και για κατάργηση στον ιδιωτικό τομέα.

Με τη ΓΣΕΕ αλλά και τους βιομήχανους να προτιμούν πάγωμα των μισθών για μία τριετία αντί της κατάργησης των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

Για να τονωθεί, τέλος, η οικονομία προωθείται η δημοπράτηση με τη μέθοδο της ανάθεσης εκμετάλλευσης μεγάλων έργων σε υποδομές (αεροδρόμια, λιμάνια) καθώς και η ουσιαστική απελευθέρωση αγορών (π.χ. αγορά ενέργειας).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v