Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 29 2010

Το ύψος της βοήθειας και το short covering

Το ύψος της βοήθειας και το short covering
Κλείσιμο short θέσεων προκάλεσαν στο Χ.Α. οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ευρέως χθες για τριετή διάρκεια της βοήθειας στην Ελλάδα, το ύψος της οποίας ενδέχεται να κινηθεί στα 100 με 120 δισ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο τρόμαξε όσους διατηρούν μεγάλες ανοικτές θέσεις πώλησης επί ελληνικών μετοχών και ομολόγων, καθώς σε περίπτωση που η διάρκεια της βοήθειας είναι τριετής και ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα κάνει τρία χρόνια να βγει στις αγορές για να δανειστεί.

Και αυτό σημαίνει ότι για τρία χρόνια δεν θα υπάρχουν νέες εκδόσεις ομολόγων, οπότε αν κάποιος θέλει να κλείσει short θέση θα πρέπει να αγοράσει παλαιά ομόλογα.

Το δε διάστημα μπορεί να είναι και μεγαλύτερο, καθώς εικάζεται ότι τα ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και λήγουν εντός της επόμενης τριετίας θα ρολαριστούν δίνοντας επιπρόσθετη ευχέρεια χρόνου στο ελληνικό δημόσιο.

Αυτό που δεν θέλουν καν να σκέφτονται όσοι έχουν ακολουθήσει τακτική «γυμνού σορταρίσματος» σε ομόλογα είναι να αρχίσουν και επαναγορές χρέους από το Δημόσιο.

Σε αυτή την περίπτωση θα οδηγηθούν σε short squeeze…

Προς το παρόν χθες funds όπως το Jupiter έκλεισαν άρον-άρον μέρος των ανοικτών θέσεων πώλησης στις μετοχές, ενώ μεγάλες ξένες επενδυτικές τράπεζες συνιστούσαν στους πελάτες τους να πάρουν μέρος των κερδών τους από το σορτάρισμα ελληνικών ομολόγων και μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v