Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 12 2010

Τα μέτρα, οι κερδοσκόποι και η Ελλάδα

Τα μέτρα, οι κερδοσκόποι και η Ελλάδα
Η ΕΚΤ πήρε το όπλο της και η ευρωζώνη αποφάσισε να συστήσει έναν «θηριώδη», σε δυνητικό ενεργητικό, μηχανισμό σταθεροποίησης.

Πρόκειται για ιστορικές αποφάσεις, καθώς εν μια νυκτί καταργήθηκαν τα «σινικά τείχη» που επέβαλαν οι συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας στην άσκηση δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Το ερώτημα, όμως, παραμένει. Θα ηρεμήσουν όλα αυτά τις αγορές;

Η πρώτη αντίδραση των αγορών έδωσε καταφατική απάντηση. Από χθες, όπως είναι φυσικό, η προσοχή όλων εστιάζεται στις λεπτομέρειες, τόσο του μηχανισμού όσο και του τρόπου και της έκτασης αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Και ως γνωστόν ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Αυτό που προβληματίζει την αγορά είναι ότι κάποιοι από τους μεγάλους που έχουν σορτάρει τα ελληνικά ομόλογα και το ευρώ περίμεναν την ενεργοποίηση της δυνατότητας αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Παρ' όλα αυτά, διατήρησαν τις ανοικτές θέσεις πώλησης επί ελληνικών ομολόγων.

Γιατί;

Κατ' αρχάς επειδή πιστεύουν ότι η ΕΚΤ δεν θα βγει να αγοράσει μαζικά ομόλογα. H απόφαση ελήφθη κατόπιν των γνωστών ευρωπαϊκών συμβιβασμών και δεν διακρίνεται από την αποφασιστικότητα των κινήσεων της FED, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Εκτιμούν ότι η Γερμανία και η Κομισιόν θέλουν, οπωσδήποτε, να αποφύγουν πληθωρισμό χρήματος.

Επιπρόσθετα, υπάρχει και η «ελληνική ιδιαιτερότητα». Ήτοι, εκτιμούν ότι η χώρα θα πιάσει μεν τους στόχους σε έσοδα και περικοπή δαπανών, αλλά δύσκολα θα πάρει... καλό βαθμό στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Προσθέτουν, δε, ότι η κοινωνική αντίδραση θα αποδυναμώσει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ήδη, η Μέρκελ έχασε την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή.

Άντε μετά να κλείσουν οι short θέσεις…






ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v