Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 25 2010

Η ύφεση «πειράζει» στις τραπεζικές καταθέσεις...

Η ύφεση «πειράζει» στις τραπεζικές καταθέσεις...
«Θα μειωθούν κι άλλο οι τραπεζικές καταθέσεις, αλλά δεν θα πρόκειται για κάτι ιδιαίτερο», προβλέπουν για το υπόλοιπο της χρήσης οι τραπεζικοί παράγοντες, με τους οποίους συμφωνούν και οι αναλυτές των ξένων οίκων. Αυτήν τη φορά, όμως, η πτώση των καταθέσεων δεν θα οφείλεται στους φόβους για έξοδο από το ευρώ ή για πτώχευση της χώρας, αλλά απλώς θα είναι αποτέλεσμα της ύφεσης: 

- Πολλοί εργαζόμενοι (και άνεργοι), που στο παρελθόν αποταμίευαν κάθε πρώτη του μηνός, θα σταματήσουν τις «κακές συνήθειες» και θα αρχίσουν τώρα να... τρώνε από τα έτοιμα, δηλαδή από τις καταθέσεις. 

- Κάποιοι άλλοι θα κάνουν αναλήψεις για να πληρώσουν τις ρυθμίσεις με το Δημόσιο (π.χ. ημιυπαίθριοι κ.λπ.).

- Και τέλος, μερικοί πλουσιότεροι θα αρχίσουν να τοποθετούνται περισσότερο στο δολάριο και σε δολαριακές επενδύσεις, ποντάροντας στην ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, το πάγωμα της αγοράς θα στρέψει τις υγιείς επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία (από ακίνητα έως και κοσμήματα) στο να περιορίσουν δραματικά τα ανοίγματά τους προς τις τράπεζες. Θα περικόψουν δαπάνες, θα πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία και θα προσπαθήσουν να έχουν ολοένα και λιγότερη σχέση με το τραπεζικό κατάστημα της γειτονιάς τους...

Και όταν αρκετοί από τους υγιείς πελάτες θα φύγουν, το πρόβλημα για τα πιστωτικά ιδρύματα θα είναι ότι θα αναγκαστούν να δουλέψουν κυρίως με αυτούς που θα βρίσκονται σε χειρότερη θέση από τον μέσο όρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v