Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 8 2010

ΟΤΕ ΙΙ: Το μέρισμα και τα margin calls

ΟΤΕ ΙΙ: Το μέρισμα και τα margin calls
Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε χθες η μετοχή του ΟΤΕ μετά την απόφαση της διοίκησής του να περικόψει το προς διανομή μέρισμα για τη χρήση 2009.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ κατά τη συνεδρίασή του την 4η Ιουνίου αποφάσισε να τροποποιήσει την προηγούμενη απόφαση για προτεινόμενο μέρισμα 0,50 ευρώ ανά μετοχή και να το περικόψει στο 0,19 ευρώ ανά μετοχή.

Η απόφαση ξάφνιασε την αγορά, αν και δεν θα έπρεπε, καθώς μετά την επιβολή εταιρικού φόρου 40% στα διανεμόμενα κέρδη η υψηλή μερισματική πολιτική θυμίζει πλέον ανέκδοτο.

Ουδείς βασικός μέτοχος θέλει να βάλει συνεταίρο το Δημόσιο στα μερίσματα που λαμβάνει, εξ ου και όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day οι επιχειρήσεις προτιμούν να μοιράζουν μόνο το υποχρεωτικό 35% των καθαρών κερδών τους.

Πόσο μάλλον η Deutsche Telekom που δεν περιμένει βέβαια το μέρισμα του ΟΤΕ για να ενισχύσει τα έσοδά της.

Στο ταμπλό, πάντως, η δημοσιοποίηση της περικοπής στο μέρισμα προκάλεσε πανικό.

Πωλητές ήταν κατά κύριο λόγο Έλληνες που είχαν τοποθετηθεί στον τίτλο από τα 8 ευρώ και κάτω, όταν δηλαδή η μετοχή άρχισε να δίνει το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο.

Σε αυτήν την περίοδο υπήρξαν αρκετοί που δανείστηκαν για να αγοράσουν μετοχές του Οργανισμού ποντάροντας σε ανοδική αντίδραση ή προσδοκώντας μια συμφωνία Δημοσίου - Deutsche Telekom στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων.

Η ανακοίνωση της περικοπής του μερίσματος αποτέλεσε το τελευταίο χτύπημα. Margin calls έσπασαν και βγήκαν πωλήσεις μετοχών καθώς λίγοι είχαν διάθεση να βάλουν μετρητά για να καλύψουν το άνοιγμα.

Βλέπετε, όλα αυτά ανακοινώθηκαν μόλις 8 ημέρες πριν από την τακτική γενική συνέλευση. Στο παρά δέκα δηλαδή

Υ.Γ. Διπλά χαμένο το Δημόσιο. Και μικρότερο μέρισμα θα εισπράξει και τη μετοχή του ΟΤΕ βλέπει να κατρακυλάει στα τάρταρα. Και αυτό σημαίνει ότι όποτε και αν επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση με τους Γερμανούς θα ξεκινήσει από χειρότερη αφετηρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v