Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 24 2010

Καπράλος: Μες στη μιζέρια… ξεχωρίζει

Καπράλος: Μες στη μιζέρια… ξεχωρίζει
Σημαντική επιτυχία όχι μόνον για τον ίδιο, αλλά και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και γιατί όχι, τη χώρα την ίδια, αποτελεί η επανεκλογή του Σπύρου Καπράλου, στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων FESE.

Δεν είναι λίγο, σε μια περίοδο που η «φήμη» και η αξιοπιστία της χώρας μας και της οικονομίας της (για να μην μιλήσουμε για τους πολιτικούς της) βρίσκεται διεθνώς στα… τάρταρα, να αξιολογείται θετικά η μέχρι τώρα θητεία ενός Έλληνα και να επανεκλέγεται σε κορυφαία θέση διεθνούς οργάνου.

Και μάλιστα όταν βρίσκεται σε εξέλιξη μια διεργασία στρατηγικής σημασίας για όλα τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όπως είναι η αναθεώρηση της περιβόητης πλέον MiFid.

Μιας οδηγίας, για την οποία πολλοί από τους εμπνευστές της, έχουν μετανιώσει, καθώς η πολυεπίπεδη χρηματοοικονομική κρίση του 2008-2009, κατέδειξε τα μειονεκτήματα που έχουν οι διάφορες «πλατφόρμες» και οι «σκοτεινές πισίνες» (dark pools, αγγλιστί) σε ότι αφορά τη διαφάνεια και τον έλεγχο των συναλλαγών καθώς και σε άλλα σημαντικά θέματα..

Είναι γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Καπράλος, ήταν εξ αρχής πολύ επιφυλακτικός σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη οδηγία, - όχι μόνο για τις επιπτώσεις που θα είχε στους τζίρους των οργανωμένων αγορών, αλλά και για τις επιπτώσεις στον περιορισμό της επενδυτικής διαφάνειας-παρά το γεγονός ότι η χώρα μας ήταν πρακτικά υποχρεωμένη να την υιοθετήσει.

Ίσως είναι κι αυτός ένας λόγος που καλείται τώρα να πρωτοστατήσει στην αναθεώρηση της οδηγίας, εκπροσωπώντας το κυρίαρχο όργανο των ευρωπαϊκών οργανωμένων αγορών.

Ουδείς άλλωστε μπορεί να αρνηθεί ότι οι ικανότητες του σε αυτό που κοινώς αποκαλούμε «δημόσιες σχέσεις», στο lobbying και στην οργανωμένη προώθηση στρατηγικών θέσεων, είναι εξαιρετικές, όπως ακριβώς χρειάζεται σε μια θέση Προέδρου Χρηματιστηρίου, την στιγμή που τις βασικές ελεγκτικές ή… «αστυνομικές», αν προτιμάτε, αρμοδιότητες, σχεδόν σε όλες τις αγορές, τις έχουν τα τελευταία χρόνια οι Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς

Του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Ας ξεχωρίζει κάπου και η Ελλαδίτσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v