Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 28 2010

Ιστορίες επιχειρηματικής τρέλας

Ιστορίες επιχειρηματικής τρέλας
Την ώρα όπου η ανεργία στην Ελλάδα εκτοξεύεται στα ύψη και όλοι διαμαρτύρονται για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, δεν είναι λίγες οι φορές που κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου τα πράγματα να πάνε χειρότερα και όχι καλύτερα.

Στη Φωκίδα, για παράδειγμα, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά εκμεταλλεύεται τα υπάρχοντα ορυχεία βωξίτη και μεγάλο μέρος αυτού του βωξίτη χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αλουμίνας από τον όμιλο Μυτιληναίου (που και αυτή κατά μεγάλο ποσοστό κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού).

Έλα όμως που η δραστηριότητα του βωξίτη είναι ζημιογόνα για την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, καθώς κάποιοι κάτοικοι της Φωκίδας έχουν καταφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον των δημόσιων αρχών που έδωσαν την άδεια στον εισηγμένο όμιλο να εκμεταλλεύεται τα ορυχεία.

Και επειδή κάτι τέτοιες διαδικασίες στην Ελλάδα διαρκούν πολύ (μα πάρα πολύ...), η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά εισάγει πανάκριβα τον βωξίτη από τη Σικελία και την Τουρκία, προκειμένου να ανταποκριθεί στο συμβόλαιό της με τον όμιλο Μυτιληναίου, αντί να τον παράγει εγχώρια. Αντί δηλαδή να τονωθεί η εγχώρια παραγωγή, προτιμάται να ενισχύονται οι εισαγωγές!

Και αντί να προκύπτουν επιχειρηματικά κέρδη που θα φορολογηθούν, επιλέγουμε να δημιουργηθούν ζημίες που θα μειώσουν τα κρατικά έσοδα...

Υ.Γ.: Ο όμιλος Μυτιληναίου, έχοντας πλέον αποκτήσει πολύ σημαντικό πλεονέκτημα τιμής στην αλουμίνα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, προτίθεται να επενδύσει και να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητά του.

Κάτι τέτοιο -όπως φαίνεται λογικό- θα μπορούσε να σημάνει και αυξημένη ζήτηση βωξίτη από την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά. Αν φυσικά, μέχρι τότε, έχει δεήσει να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v