Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 16 2010

Πειραιώς: Το deal και ο «μύλος» των θυγατρικών

Πειραιώς: Το deal και ο «μύλος» των θυγατρικών
Σειρά θεμάτων θα πρέπει να διευθετηθεί σε περίπτωση που γίνει δεκτή η δημόσια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς και αποκτηθούν το 70% της ΑΤΕ Bank και το 30% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Πρώτα απ’ όλα, κάτω από το ενοποιημένο τραπεζικό τρίο, η «μεγάλη Πειραιώς» -ας την αποκαλέσουμε έτσι- θα διαθέτει σημαντικές συμμετοχές σε άλλα δύο τραπεζικά ιδρύματα, αυτά της FBBank και της Aspis Bank. Θα ελέγχει δηλαδή τέσσερις τράπεζες και θα συμμετέχει με μεγάλο ποσοστό σε μία ακόμη.

Επίσης, η «μεγάλη Πειραιώς» θα διαθέτει τέσσερις ΑΕΔΑΚ (Πειραιώς, Τ.Τ., ΑΤΕ και Aspis) και τρεις χρηματιστηριακές εταιρίες (Πειραιώς, ΑΤΕ και Aspis, καθώς η σχετική δραστηριότητα έχει απορροφηθεί από την τράπεζα).

Σύνθετα είναι τα πράγματα και στο κομμάτι των ασφαλιστικών εργασιών, όπου η ΑΤΕbank διαθέτει την ΑΤΕ Ασφαλιστική, η Πειραιώς κατέχει το 30% της Ευρωπαϊκής Πίστης και συνεργάζεται με άλλες δύο ασφαλιστικές εταιρίες (ING και Victoria) για προμήθεια εργασιών τόσο στον κλάδο ζωής όσο και στους γενικούς κλάδους. Όσο για την Aspis Bank, είχε μεν συνεργασία με δύο ασφαλιστικές (Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value), αλλά… της τελείωσαν.

H «μεγάλη Πειραιώς», βέβαια, θα αποκτήσει -σε περίπτωση που ολοκληρωθεί το deal- και μια σειρά άλλες συμμετοχές.

Για παράδειγμα, θα καταστεί βασικός μέτοχος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, θα αποκτήσει μειοψηφικό πακέτο στα Folli Follie (μέσω των ΚΑΕ) και στην ΕΥΔΑΠ, καθώς επίσης και στην Κοινοπραξία της Αττικής Οδού!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v