Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 4 2010

Lamda: Οι «πίσω γραμμές» ενός deal

Lamda: Οι «πίσω γραμμές» ενός deal
Το υπόλοιπο 39,9% του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos εξαγόρασε η Lamda Development από τους μετόχους μειοψηφίας, ανεβάζοντας το ποσοστό της στο 100%.

Τα 38 εκατ. ευρώ που χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο deal δεν ήταν θέμα, καθώς αυτά υπήρχαν (και μάλιστα σε πολλαπλάσιο μέγεθος) στο ταμείο της.

Αντίθετα, δύο είναι τα κυριότερα στοιχεία που μπορούν να προκύψουν από το συγκεκριμένο deal:

Το πρώτο είναι ότι η διοίκηση φαίνεται να πιστεύει στις μακροπρόθεσμες προοπτικές των καλών εμπορικών κέντρων (συμμετέχει επίσης στο Mall και στο Golden Hall) και για τον λόγο αυτόν μάλιστα έβγαλε από την τσέπη της άλλα 38 εκατ. ευρώ.

Και το δεύτερο στοιχείο που μπορεί να προκύψει είναι ότι η εισηγμένη εταιρία απέκτησε το 39,9% του Mediterranean Cosmos αρκετά κοντά στη λογιστική του αποτίμηση (με 9% yield* ήταν αποτιμημένο στις 31/12/2009, στο 9,25% έγινε το deal), με αποτέλεσμα για μία ακόμη φορά οι τιμές πώλησης ακινήτων εισηγμένων εταιριών να μη διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με τις «εύλογες» αποτιμήσεις τους.

Άρα «φούσκα» στις αποτιμήσεις δεν φαίνεται να υπάρχει.

Η απόσταση μάλιστα του 0,25% σε όρους yield μπορεί να θεωρηθεί πολύ λογική, καθώς από την 31η Δεκεμβρίου που έγινε η αποτίμηση των ορκωτών η αγορά ακινήτων συνέχισε να πέφτει και καθώς πρόκειται για συναλλαγή σε αγορά με οριακή εμπορευσιμότητα (άρα η έννοια της τρέχουσας αξίας σχετική μόνο αξία έχει).

Και για τη μετοχή

Πέραν όμως όλων αυτών, η Lamda Development διαπραγματεύεται με πολύ μεγάλο discount έναντι της εσωτερικής της αξίας, όσο και αν αυτή εμφανιστεί μειωμένη στις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου, λόγω απομειώσεων.

Και επίσης, το πολύ μεγάλο αυτό discount της μετοχής συνοδεύεται από μέσο yield στα ακίνητά της, που κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα με βάση τα ευρωπαϊκά standards.

Αυτό που μένει να δούμε είναι το βάθος στο οποίο θα φτάσει ο «πάτος του βαρελιού» στα ποιοτικά εμπορικά ακίνητα.


* Όταν οι άλλοι παράγοντες είναι σταθεροί, όσο ανεβαίνει η τιμή του yield (απόδοση) τόσο η τιμή του ακινήτου υποχωρεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v