Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 13 2010

ΣΦΗΝΑΚΙΑ για Κύπρου, Τιτάν, S&B και Nomura

ΣΦΗΝΑΚΙΑ για Κύπρου, Τιτάν, S&B και Nomura
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Η μετοχή έχει σχεδόν «καθαρίσει», σύμφωνα με χρηματιστές, από όσους -ξένους- επιδίωκαν να μειώσουν θέσεις ή να αποεπενδυθούν εν όψει της αύξησης κεφαλαίου.

Στον αντίποδα, αυξάνεται το ενδιαφέρον από εγχώριες ΑΧΕ για τυχόν αδιάθετες μετοχές χάρη και στα «ισχυρά» αποτελέσματα α΄ εξαμήνου.

Η τράπεζα εμφάνισε, στο εξάμηνο, αύξηση κερδών κατά 10%, με τα έσοδα από τόκους να αυξάνονται κατά 26%, τα έξοδα κατά 9% και τις προβλέψεις κατά 52%.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στις 30/6 στο 6,2%, αυξημένα μόλις κατά 0,2% στο β΄ τρίμηνο. Η Κύπρου μετά την Πειραιώς έχει τον καλύτερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα δάνεια ως ποσοστό επί των καταθέσεων υποχώρησαν στο β΄ τρίμηνο στο 83% από 90%, εξαιτίας της αύξησης των καταθέσεων κατά 11,5%, ενώ οι χορηγήσεις έτρεξαν με άνοδο 2,7%.

Το μεγαλύτερο μέρος των 3,3 δισ. ευρώ νέων καταθέσεων για την Κύπρου προήλθε από την Ελλάδα λόγω του φόβου στα νοικοκυριά για αναδιάρθρωση χρέους.

Μέρος αυτών λογικά θα επιστρέψει σταδιακά στην Ελλάδα, η Κύπρου, όμως, έχει τη δυνατότητα να κρατήσει στον όμιλο τις καταθέσεις.

ΤΙΤΑΝ: Το β΄ τρίμηνο για τον όμιλο ήταν καλύτερο από ό,τι ανέμεναν κάποιοι αναλυτές, χάρη στο πολύ επιτυχημένο ξεκίνημα της νέας μονάδας στην Αλβανία.

Ο όμιλος είχε προετοιμάσει μεθοδικά το έδαφος για τη λειτουργία του νέου εργοστασίου, όπως είχε πράξει και με τη νέα μονάδα στην Αίγυπτο, αυξάνοντας, την προηγούμενη διετία, το μερίδιο αγοράς του.

Για να καλύψει δε τις ανάγκες των πελατών του αγόραζε από τρίτους.

Έτσι, τους τελευταίους μήνες υποκαθιστά τις αγορές από τρίτους με δικό του προϊόν που παράγεται στην Αλβανία, βελτιώνοντας τα περιθώρια κέρδους.

Τα ευχάριστα για τον όμιλο έρχονται από την αγορά των ΗΠΑ όπου η αγορά τσιμέντου δείχνει να έχει πιάσει πάτο.

Το β΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς ήταν ελαφρώς καλύτερο από το πρώτο και η διοίκηση του ομίλου ανέφερε ότι η ζήτηση δείχνει να σταθεροποιείται. Για πρώτη φορά, έπειτα από ένα πτωτικό σερί που κράτησε πέντε ολόκληρα χρόνια.

Η δε «αδύναμη», όπως τη χαρακτήρισε, ανάκαμψη θα αρχίσει να φαίνεται από το 2011.

Εκτός και αν ο Ομπάμα δώσει νέα κίνητρα για να τονώσει την οικονομία…

S&Β: «Δυνατό» προέβλεψε η διοίκηση της S&B ότι θα είναι το τρέχον γ΄ τρίμηνο σε πωλήσεις μπεντονίτη, ενώ εξίσου καλά με το δεύτερο τρίμηνο θα κινηθούν και οι πωλήσεις συλλιπασμάτων χύτευσης.

Στο β΄ τρίμηνο οι πωλήσεις μπεντονίτη και συλλιπασμάτων βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για την S&B, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης της ζήτησης στην παγκόσμια οικονομία.

Στον αντίποδα, οι πωλήσεις περλίτη παραμένουν αδύναμες, ενώ στον βωξίτη τα προβλήματα αδειοδότησης που προέκυψαν υποχρεώνουν, όπως έχει γράψει ήδη ο Χαμαιλέων, την εταιρία να τον αγοράζει από την Τουρκία και τη Σικελία και να πουλά -με ζημιά- στη Μυτιληναίος.

Προβλήματα που εκτιμάται από τη διοίκηση της S&B ότι θα ξεπεραστούν το 2011.

Υ.Γ. Μετά τη ζημία ύψους 2,5 εκατ. ευρώ από τον βωξίτη που πέρασε στα αποτελέσματα το α΄ τρίμηνο, στο β΄ τρίμηνο διενεργήθηκαν έκτακτες προβλέψεις συμβάλλοντας στο να εμφανίσει η μητρική, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ζημίες…

Nomura - road show: Συγκρατημένο ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι ξένοι για τις ελληνικές τράπεζες στην πρώτη χρονικά παρουσίαση στο Λονδίνο. Αυτήν που διοργάνωσε η Nomura.

Οι ξένοι fund managers επέμειναν στα δύο «καυτά» θέματα, της κεφαλαιακής ενίσχυσης και της ρευστότητας των τραπεζών, ενώ βομβάρδισαν τα στελέχη των EFG Eurobank, Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας και Τ.Τ. για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v