Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 9 2010

Tρία "ντεσού" για την κίνηση της ΕΤΕ

Tρία ντεσού για την κίνηση της ΕΤΕ
ΕΤΕ - FINANSBANK: Η απόφαση της Εθνικής να διαθέσει μέσω έκδοσης νέων μετοχών ή υφιστάμενων ως το 20% της Finansbank για να αντλήσει ρευστότητα σε επίπεδο ομίλου (ΑΜΚ) ή μητρικής (διάθεση υφιστάμενων μετοχών) έχει ένα «κρυφό» κλειδί.

Η ΕΤΕ επιδιώκει να αντλήσει 1 δισ. ευρώ για το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank. Που σημαίνει ότι το 100% αποτιμάται στα 5 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή κόστους της είναι περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ.

Προκύπτει επομένως αύξηση της υπεραξίας της Finansbank της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ (για το 100%), ενώ το όφελος για την ΕΤΕ θα είναι κάπως μικρότερο, αφού πλέον θα ελέγχει περίπου το 75% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η άνοδος του goodwill επιτρέπει στην ΕΤΕ να προβεί σε haircut στα ομόλογα ή απομείωση υπεραξίας σε άλλα assets, όπως το περίφημο swap παραγώγων που είχε αγοράσει στο παρελθόν από την Goldman Sachs.

ΕΤΕ - ΜΟΔ: H λύση της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου επελέγη από την ΕΤΕ γιατί στην τρέχουσα συγκυρία δεν διέθετε εξουσιοδότηση από τους μετόχους της για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υψηλότερη αυτής που αποφασίστηκε.

Εξ ου και επελέγη η έκδοση του ΜΟΔ με τιμή μετατροπής ίδια με την τιμή διάθεσης. Και όπως μαθαίνουμε χωρίς «κλειστή» περίοδο.

Που σημαίνει ότι οι ομολογίες μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές αμέσως μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης. Πρόκειται, δηλαδή, για καθαρή αύξηση κεφαλαίου που απλώς διενεργείται μέσω ΜΟΔ, επειδή δεν υπήρχε mandate από τους μετόχους και ο χρόνος πίεζε…


ΕΤΕ - QATAR:
Θα συμμετάσχει ή όχι το Qatar στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής και στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού; Και αν ναι, τότε γιατί για ΑΜΚ και ΜΟΔ επελέγη η «σκληρή» αναδοχή;

Η διάθεση του Qatar να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της ΕΤΕ καλύπτοντας τυχόν αδιάθετες μετοχές πρέπει, σύμφωνα με τραπεζικούς και πολιτικούς κύκλους, να θεωρείται δεδομένη.

Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο κρατικός επενδυτικός οργανισμός του Εμιράτου θα πάρει και θέση στη Finansbank, που θα συνεχίσει να αποτελεί για τα επόμενα 2 - 3 χρόνια το hot story του ομίλου.

Προφανώς, όμως, για να διενεργούνται η αύξηση και το ΜΟΔ με σκληρή αναδοχή, το Qatar δεν εγγυάται την αγορά σημαντικού μέρους αδιαθέτων. Και δεν έχει καμία προνομιακή πρόσβαση στις αδιάθετες…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v