Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 17 2010

Τα ΙΚΕΑ, τα Everest και πώς θα πέσουν οι τιμές!

Τα ΙΚΕΑ, τα Everest και πώς θα πέσουν οι τιμές!
Δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η οικονομική κρίση στη χώρα μας ώθησε την ΙΚΕΑ να προχωρήσει φέτος σε μεγαλύτερες μειώσεις τιμών στην Ελλάδα, σε σχέση με αυτές που υιοθέτησε η σουηδική εταιρία στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η διοίκηση της Fourlis (αντιπρόσωπος της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα) αντέδρασε στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, θεωρώντας το αβάσιμο και υποστηρίζοντας ότι ναι μεν έγιναν μειώσεις τιμών, όπως κάθε χρόνο, αλλά αυτές οφείλονται σε άλλους παράγοντες και όχι στην οικονομική κρίση ή στο μνημόνιο.

Σε κάθε περίπτωση -και όσο δίκιο κι αν έχει η διοίκηση της εισηγμένης εταιρίας-, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι, γενικότερα, η πτώση της ζήτησης πιέζει τις επιχειρήσεις για να ρίξουν τις τιμές, πράγμα ζητούμενο για την Ελλάδα σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Και το ερώτημα που αναδύεται είναι γιατί οι τιμές στην Ελλάδα δεν πέφτουν, παρά την πρωτοφανή ύφεση που επικρατεί στην οικονομία.

Μια πρώτη απάντηση έρχεται από τον όμιλο Πειραιώς, πρόσφατη ανάλυση του οποίου καταλήγει: «Παρατηρούμε ότι η συμβολή των υψηλότερων φόρων στον πληθωρισμό αυξήθηκε από 0,4 ποσοστιαία μονάδα τον Ιανουάριο του 2010 σε 5 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο του 2010. Αντίστοιχα, ο περιορισμός της ζήτησης στην οικονομία οδήγησε σε αποκλιμάκωση του εκτός των φόρων πληθωρισμού από το 1,9% τον Ιανουάριο στο 0,5% τον Ιούλιο».

Με άλλα λόγια, αν η κυβέρνηση δεν αύξανε τη φορολογία, από το 1,9% τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός θα μειωνόταν μόλις στο 0,5% το φετινό καλοκαίρι…

Το θέμα όμως των αυξημένων τιμών είναι περισσότερο σύνθετο και μάλιστα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι απόψεις του εκπροσώπου των super markets, στην κρατική τηλεόραση.

Τόνισε, λόγου χάρη, ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ανταγωνισμός έχει ωθήσει τις τιμές προς τα κάτω, επισημαίνοντας το παράδειγμα των Everest, που έχουν μειώσει τις τιμές του καφέ και της τυρόπιτας στο 1 ευρώ.

Αναφέρθηκε, ωστόσο, και σε άλλους παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για τις υψηλές τιμές οι οποίες επικρατούν στην Ελλάδα. Όπως ότι οι ξένοι πουλάνε ακριβότερα στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες, ή ότι ορισμένοι «κρατικοδίαιτοι» επιχειρηματίες ελέγχουν τις τιμές, ή επίσης αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις που υπήρχαν τόσα χρόνια όταν η οικονομία ζούσε με δανεικά…

Η κυβέρνηση λοιπόν -και ειδικότερα ο νέος υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης- καλείται να δράσει και μάλιστα αποτελεσματικά…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v