Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 15 2010

Ψάρια: Το σίγουρο είναι ότι… δεν θα πλήξουμε

Ψάρια: Το σίγουρο είναι ότι… δεν θα πλήξουμε
Το Linnaeus συνεχίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα να αγοράζει μετοχές σε Δία, Νηρέα και Σελόντα και τα χθεσινά πακέτα μετοχών που έγιναν στις δύο πρώτες εταιρίες ενέτειναν τη φημολογία για την επιθετική διάθεση του «Ρώσου», χωρίς καν να είναι γνωστή η ταυτότητα των συναλλασσομένων.

Το ζήτημα βέβαια είναι το πώς υποδέχονται οι τρεις μεγάλες δυνάμεις της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας τις αγοραστικές διαθέσεις του Linnaeus και πώς αντιδρούν, αν φυσικά μπορούν και θέλουν να αντιδράσουν.

Στην περίπτωση της Δίας, τα πράγματα είναι περισσότερο καθαρά. Η διοίκησή της ουσιαστικά έχει δεχτεί τη συνδιοίκηση με το Linnaeus, έχοντας δώσει τη δυνατότητα στο fund να καλύψει το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο 15 εκατ. ευρώ, να αποκτήσει πακέτο μετοχών από τον βασικό μέτοχο αλλά και να λάβει -αν το επιθυμεί- θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο.

«Είναι καλύτερα ο μέτοχος να είναι ενημερωμένος από πρώτο χέρι μέσα στο διοικητικό συμβούλιο, παρά ενδεχομένως να δυσπιστεί και να δημιουργεί προβλήματα λόγω παρεξηγήσεων στη συνέχεια», φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Στέλιος Πιττάκας και γι' αυτόν τον λόγο ψήφισε σε γενική συνέλευση τη δυνατότητα αναλογικής εκπροσώπησης στο Δ.Σ. (Ιούλιος 2010). 

Όσον αφορά στις δύο άλλες δυνάμεις, τον Νηρέα και τη Σελόντα, καμία δεν αποκλείει κατ’ αρχάς ένα σενάριο διπλής ή και τριπλής σύμπραξης, ωστόσο δείχνουν μια κάποια μικρή ή και μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα.

Αν και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς το τι έχει ειπωθεί στις όποιες συζητήσεις υπήρξαν, χρηματιστηριακοί κύκλοι φέρουν τη μία εκ των δύο διοικήσεων να είναι ενοχλημένη από το συνεχές αγοραστικό ενδιαφέρον του «Ρώσου» και υποστηρίζουν ότι η διοίκηση της εισηγμένης εταιρίας θα προτιμούσε πρώτα να τα βρουν στο τραπέζι του διαλόγου με το Linnaeus και μετά να γίνει αυτό που θα αποφασιστεί. Αν φυσικά αποφασιστεί…

Αντίθετα, όπως φημολογείται, η δεύτερη εταιρία δείχνει μεγαλύτερη προδιάθεση για προσέγγιση, καθώς έχει και μεγαλύτερη ανάγκη.

Το ερώτημα επίσης που τίθεται είναι ποιοι είναι οι πωλητές των χθεσινών πακέτων σε Δία και Νηρέα (1,71% και 4,33% αντίστοιχα). Στην περίπτωση της Δίας, το μυαλό της αγοράς πηγαίνει είτε στην ομάδα των βασικών μετόχων είτε ακόμη και σε κάποιον θεσμικό (του εξωτερικού;) που έχει θέση στην εταιρία.

Στην περίπτωση του Νηρέα, φήμες φέρουν τον πωλητή να μην ανήκει στον «σκληρό πυρήνα» των βασικών μετόχων, που αθροιστικά είναι σε θέση να ελέγξει τη διοίκηση της εταιρίας.

Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει. Δύο στοιχεία δείχνουν να είναι σίγουρα: Πρώτον, ότι οι διοικήσεις των Νηρέα και Σελόντα έχουν ποσοστά που ελέγχουν τα πράγματα στις εταιρίες τους.

Και δεύτερον, ότι… δεν θα πλήξουμε!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v