Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 1 2010

Ασφαλιστικές: Στον δρόμο που χάραξε ο… «Παυλάρας»

Ασφαλιστικές: Στον δρόμο που χάραξε ο… «Παυλάρας»
Το γεγονός ότι πέντε έως δέκα ασφαλιστικές εταιρίες παλεύουν αυτόν τον καιρό για να… ξεφύγουν από την τσιμπίδα της εποπτικής αρχής (ΕΠΕΙΑ) έχει πάψει πλέον να αποτελεί είδηση, καθώς ανάλογα δημοσιεύματα γράφονται κάθε χρόνο.

Μόνο που αυτήν τη φορά οι 5 - 10 εταιρίες είναι προφανώς διαφορετικές από αυτές που έβαλαν λουκέτο πέρυσι, διαφορετικές από αυτές που μας «αποχαιρέτησαν» πρόπερσι κ.ο.κ.!

Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας είναι γνωστά: ο αριθμός των ασφαλιστικών εταιριών μειώνεται συνεχώς, η αγορά εκδικείται όσους managers επέλεξαν να τιμολογούν με χαμηλά ασφάλιστρα τον κλάδο αυτοκινήτου και ο λογαριασμός πηγαίνει στο Επικουρικό Ταμείο, τα οικονομικά του οποίου είναι χειρότερα ακόμη και από αυτά του ελληνικού δημοσίου…

Όπως πάει το πράγμα, αν ποτέ αποζημιωθούν όλοι οι δικαιούχοι του Επικουρικού Ταμείου, εμάς να μας… γράψετε.

Για να επανέλθουμε όμως στο σήμερα, η Τράπεζα της Ελλάδος -που θα παραλάβει τον έλεγχο των ασφαλιστικών εταιριών- φαίνεται να παρήγγειλε στην ΕΠΕΙΑ «να καθαρίσει με τις υπάρχουσες εκκρεμότητες» πριν της παραδώσει τον φάκελο της ασφαλιστικής εποπτείας και έτσι ουκ ολίγες από τις μικρές εταιρίες του κλάδου βρίσκονται σήμερα... με κομμένη την ανάσα.

Κάποιες λοιπόν από τις ασφαλιστικές εταιρίες άρχισαν να μιμούνται «τακτικές Ψωμιάδη» προκειμένου να εμφανίσουν αυξημένα αποθεματικά στα λογιστικά τους βιβλία. Γιατί τον «Παυλάρα» πολλοί κατηγόρησαν, τα κόλπα του όμως όχι…

Και εξηγούμεθα: Για την υπόθεση του αγροδασοκτήματος της Ασπίς Πρόνοια (στα αποθεματικά της διέθετε αγροδασόκτημα 15 - 20 χιλιάδων στρεμμάτων στη βόρεια Εύβοια, που ήταν αποτιμημένο με αξίες… Νέας Υόρκης και στην πράξη δεν μπορούσε ούτε να αξιοποιηθεί, ούτε να πουληθεί) σας είχαμε γράψει προ ετών από τη συγκεκριμένη στήλη.

Ήταν ένα από τα τρικ του «Παυλάρα» (που προφανώς το έχαφτε η εποπτεύουσα αρχή) προκειμένου να καλύψει αποθεματικά της εταιρίας του, που ΔΕΝ υπήρχαν.

Πληροφορούμεθα όμως ότι «αγροδασόκτημα» δεν έχει μόνο η Ασπίς, αλλά και μία τουλάχιστον ακόμη εταιρία, μεσαίου μεγέθους και κάμποσο προβεβλημένη από τα media.

Λέγεται μάλιστα ότι η συγκεκριμένη τακτική του αγροδασοκτήματος «εφευρέθηκε» προκειμένου να πιαστούν τα ελάχιστα εκ του νόμου κεφαλαιακά όρια.

Και λέγεται, επίσης, ότι η ΕΠΕΙΑ το έχει πληροφορηθεί και είναι αρκετά θυμωμένη με την υπόθεση.

Για να δούμε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v