Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 10 2010

ALDI: Μεγαλοεπενδυτές και ΣΙΑ… ΕΕ!

ALDI: Μεγαλοεπενδυτές και ΣΙΑ… ΕΕ!
Ιδιαίτερο θόρυβο έχει προκαλέσει η αποχώρηση της αλυσίδας ALDI από την Ελλάδα. Ο τρόπος όμως με τον οποίο εισήλθε ίσως προδίκαζε και το αποτέλεσμα.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην αγορά, και συγκριμένα σε ιδιοκτήτες ακινήτων, που διαμαρτύρονται για αθέτηση προσυμφώνων και για εκκρεμείς εγγυητικές επιστολές, οδηγούμενοι μοιραία στα δικαστήρια.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι υπέγραψαν καλή τη πίστει, έχοντας διαβεβαιώσεις πως έχουν απέναντί τους έναν πολυεθνικό κολοσσό και όχι μία… ετερόρρυθμη εταιρία περιορισμένης ευθύνης!

Σημειωτέον ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων διάβαζαν στις εφημερίδες τα σχέδια της ξένης αλυσίδας για λειτουργία 400 καταστημάτων σε βάθος δεκαετίας και για επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης που για το 2009 προέβλεπε τη λειτουργία 30 καταστημάτων.

Αυτά προέρχονταν από την ίδια την ALDI και άλλωστε δημιουργήθηκαν 38 καταστήματα (εξ ου και τα προσύμφωνα) και δύο αποθήκες.

Όμως, «μια ωραία πρωία» (τη 17η/7/2010), διάβασαν και πάλι στις εφημερίδες την επίσημη ανακοίνωση της ALDI για σταδιακό κλείσιμο και των 38 καταστημάτων της στην Ελλάδα, έως το τέλος του έτους!

Η δεύτερη «κεραμίδα» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ήρθε όταν πληροφορήθηκαν πως το «μεγαθήριο ALDI» στην Ελλάδα βασίστηκε σε μια ετερόρρυθμη εταιρία (την «ALDI ΕΛΛΑΣ SUPERMARKET ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΕΠΕ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.»), όπου ο ομόρρυθμος εταίρος της -αυτός δηλαδή που ευθύνεται εις ολόκληρον με την ατομική του περιουσία- ήταν μια ΕΠΕ η οποία είχε συνεισφέρει το απίστευτο ποσό των 5 ευρώ!

Όσο για το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΠΕ που είχε τον ρόλο του ομόρρυθμου μετόχου, ήταν μόλις 126.000 ευρώ...

Βέβαια, στη συνέχεια η ελληνική ALDI προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 670 εκατ. ευρώ, ωστόσο το σύνολο των νέων κεφαλαίων το τοποθέτησε ο ετερόρρυθμος εταίρος, αυτός δηλαδή που δεν ευθύνεται σε τίποτα πέραν της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο…

Και βέβαια θα αναρωτηθείτε: δεν φτάνουν 670 εκατ. ευρώ μετοχικό κεφάλαιο προκειμένου οι όποιοι θιγέντες να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να διεκδικήσουν όσα πιστεύουν ότι δικαιούνται;

Εύλογο το ερώτημα, πλην όμως κάποιοι από αυτούς γνωρίζουν ότι στις ετερόρρυθμες εταιρίες οι διαδικασίες της αύξησης κεφαλαίου δεν ελέγχονται όσο στις ανώνυμες.
 
Και επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια τους σ’ αυτήν τη χώρα, δεν κοιμούνται τα βράδια και δηλώνουν έτοιμοι για όλα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v