Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 20 2010

Ώρα για... μετατάξεις στη Σοφοκλέους

Ώρα για... μετατάξεις στη Σοφοκλέους
Το Euro2day.gr έχει εκφραστεί πολλές φορές εναντίον του νόμου για τις δημόσιες προτάσεις και δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τις αποχωρήσεις εισηγμένων εταιριών από το Χ.Α., ιδίως στις περιπτώσεις όπου δεν καταβάλλεται «δίκαιη» αποζημίωση προς τους επενδυτές μειοψηφίας.

Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει ίσως οι παράγοντες της αγοράς να «ξαναδούν» τα κόστη και τις υποχρεώσεις που επωμίζεται μια εισηγμένη εταιρία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ας δούμε μερικά από αυτά:

Η συνδρομή στο Χ.Α. και τα τέλη προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί και να υπερβαίνουν τα 50 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.

Οι αμοιβές του διευθυντή επενδυτικών σχέσεων, του υπεύθυνου εξυπηρέτησης μετόχων, του εσωτερικού ελεγκτή, των ανεξάρτητων μελών του διοικητικού συμβουλίου κ.λπ. αθροίζονται σε ένα σημαντικό ποσό. Βέβαια, σε πολλές εταιρίες, οι παραπάνω δουλειές γίνονται από λιγότερα άτομα (π.χ. ο υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων είναι ταυτόχρονα και υπεύθυνος εξυπηρέτησης μετόχων), ή οι παραπάνω υπεύθυνοι κάνουν και άλλες εργασίες (π.χ. ο υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων είναι παράλληλα και οικονομικός διευθυντής).

Επιπλέον, έχουμε το κόστος διατήρησης της ιστοσελίδας, το κόστος εκπόνησης και δημοσίευσης αποτελεσμάτων τέσσερις φορές τον χρόνο κ.λπ.

Άλλες εταιρίες εκτιμούν το συνολικό ετήσιο κόστος παραμονής στο Χ.Α. γύρω στα 150 χιλ. ευρώ, άλλες στα 300 χιλ. ευρώ και άλλες μιλούν για ακόμη πιο μεγάλα νούμερα. Βέβαια, όλα αυτά εξαρτώνται από το μέγεθος των εταιριών.

Πάντως, για εποχές οικονομικής κρίσης όπου απολύονται εργαζόμενοι, τα ποσά αυτά έχουν πάψει να είναι ευκαταφρόνητα και ίσως χρειάζεται να σκεφτούμε πώς θα πρέπει να ωθήσουμε τις μικρές εταιρίες να «μεταπηδήσουν» στην Εναλλακτική Αγορά (πολύ χαμηλότερα κόστη), με ταυτόχρονη βούληση για ουσιαστική ανάπτυξη της τελευταίας.

Είναι καλύτερο να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις, παρά να τρέχουμε εκ των υστέρων και να μη φτάνουμε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v