Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 11 2011

Αιολική: Οι πολλαπλές όψεις ενός μεγάλου discount

Αιολική: Οι πολλαπλές όψεις ενός μεγάλου discount
Αρκετοί επενδυτές έχουν κατά καιρούς εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για τις μετοχές των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ): χαμηλή εμπορευσιμότητα στο ταμπλό, διαφόρων ειδών έξοδα που επιβαρύνουν την απόδοση του χαρτοφυλακίου, εκτίμηση ότι τα υψηλά discounts θα διατηρηθούν και στο ορατό μέλλον κ.λπ.

Για να είμαστε όμως απόλυτα δίκαιοι, θα παρουσιάσουμε -ενδεικτικά και μόνο, καθώς η αναφορά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και κίνητρο για αγορά της μετοχής- τα πρόσφατα στοιχεία της Αιολικής Επενδύσεων.

Ίσως μάλιστα παρόμοιοι δείκτες να ισχύουν και για άλλες εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου της Κοινής Πλατφόρμας Χ.Α. - ΧΑΚ.

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Αιολικής Επενδύσεων ανέρχεται στα 19 εκατ. ευρώ, με βάση το χθεσινό (10/1/2011) κλείσιμο της μετοχής.

Με βάση τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου 2010, η τρέχουσα αξία του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης διαμορφώθηκε στα 28,958 εκατ. ευρώ, άρα προκύπτει discount (έκπτωση) της τάξης του 34,4%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το χαρτοφυλάκιο των 28,958 εκατ. της 31ης Δεκεμβρίου κάτι παραπάνω από 11,5 εκατ. ευρώ βρίσκονται με τη μορφή διαθεσίμων είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Άρα, στο σενάριο εκείνο όπου η Αιολική ΑΕΕΧ θα προχωρούσε σε επιστροφή κεφαλαίου ύψους 11,5 εκατ. ευρώ (δηλαδή, όσο τα μετρητά της), τότε η εταιρία θα είχε κεφαλαιοποίηση στο ταμπλό ύψους 7,5 εκατ. ευρώ και χαρτοφυλάκιο ύψους 17,46 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, το discount της μετοχής θα ανερχόταν τότε σε 57%!

Και από το χαρτοφυλάκιο αυτό των 17,46 εκατ. ευρώ, μόνο τα 4,5 εκατ. ευρώ αφορούν σε μετοχές που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Αν μάλιστα συμπεριλάβουμε και τα ομόλογα εσωτερικού, μόνο ένα ποσό 5,7 εκατ. ευρώ (δηλαδή ποσοστό 32%) είναι τοποθετημένο στην (επικίνδυνη κατά πολλούς) ελληνική οικονομία.

Αντίθετα, το υπόλοιπο 68% έχει επενδυθεί σε μετοχές ξένων χρηματιστηρίων (Ζυρίχη, Παρίσι, Μιλάνο, NYSE, NASDAQ κ.ά.).

Ακόμη δηλαδή και αν μηδενιζόταν η αξία του μετοχικού χαρτοφυλακίου στο Χ.Α., αλλά και των εγχώριων ομολόγων (ΟΤΕ, ελληνικό δημόσιο), τότε η μετοχή θα συνέχιζε να είναι διαπραγματεύσιμη με discount γύρω στο 35%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v