Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 21 2011

Χρέος: Οι σιβυλλικές δηλώσεις και το παρασκήνιο

Χρέος: Οι σιβυλλικές δηλώσεις και το παρασκήνιο
Πολύς λόγος γίνεται για τη συνολική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Κυβερνητική πηγή, κληθείσα να σχολιάσει τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, έδωσε μια αινιγματική απάντηση: «Ό,τι γίνεται δεν λέγεται και ό,τι λέγεται είναι για να μη γίνει».

Το euro2day επικοινώνησε και με κορυφαίο παράγοντα της Ε.Ε., ο οποίος μας ζήτησε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Eurogroup κ. Jean-Claude Juncker, που «δεν ειπώθηκε τυχαία».

Η εν λόγω δήλωση ήταν ότι «το ίδιο το ευρώ δεν βρίσκεται σε κρίση, αλλά μόνο ορισμένες χώρες που βρίσκονται σε αυτό».

Σε διευκρινιστική ερώτηση για το εάν αυτή η τοποθέτηση συγκλίνει με την επιδίωξη της Γερμανίας για αναδιάρθρωση χρεών ορισμένων χωρών με χρόνιο πρόβλημα δημοσίου χρέους, απάντησε: «Δεν μπορούμε να σέρνουμε όλη την ευρωοικονομία για άλλα δύο χρόνια μέχρι να μπει σε εφαρμογή ο μόνιμος μηχανισμός το 2013. Οι αγορές είναι εξαιρετικά επιθετικές προς ορισμένες χώρες, παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή που εφαρμόζουν, και αυτό λέει πολλά. Για να μην είμαστε στο έλεος των αγορών, πρέπει να βρεθεί οριστική λύση ώστε να σταματήσει το παιχνίδι με τα spreads».

Πάντως, ούτε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του MEGA αρκέστηκε να πει ότι θέση της κυβέρνησης παραμένει η μη αναδιάρθρωση του χρέους.

Ενώ, ερωτώμενος για τη γερμανική πρόταση, ουσιαστικά την επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι έχουν τεθεί διάφορες προτάσεις στο τραπέζι, οι οποίες εξετάζονται.

Και πότε δεν «πέρασε» της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις, διερωτόμαστε εμείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v