Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 20 2011

Καταθέσεις: Ακούτε πολλά, πιστέψτε λιγότερα...

Καταθέσεις: Ακούτε πολλά, πιστέψτε λιγότερα...
Πολλά λόγια για ελάχιστη ουσία είναι όσα λέγονται σχετικά με τις αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων, καθώς ακούμε συχνά για «μάχες» που δίνουν οι τράπεζες, για μεγάλες αποδόσεις και άλλα σχετικά.

Στην πράξη, βέβαια, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Πρώτα απ’ όλα, γιατί με πληθωρισμό της τάξης του 4,5% και του 5,5% είναι προφανές ότι οι καθαρές αποδόσεις των αποταμιευτών θα είναι αρνητικές και για το 2011, όπως ήταν και πέρυσι.

Και δεύτερον, γιατί τα νούμερα για επιτόκια (π.χ. για 5%) που ακούγονται και γράφονται είναι ζήτημα αν αφορούν στο 1% των καταθετών, και μάλιστα των πολύ μεγάλων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι προσφερόμενες αποδόσεις είναι σαφώς χαμηλότερες και φυσικά θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε και τη φορολογία 10% επί των τόκων.

Τέλος, όσο για εκείνους που υποστηρίζουν ότι μέσα στο 2011 είναι πολύ πιθανό να δούμε σημαντική κούρσα στα επιτόκια καταθέσεων, μάλλον θα πέσουν έξω. Γιατί μπορεί μεν οι καταθέσεις μέσα στη φετινή χρονιά να μειωθούν, άρα οι τράπεζες να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ρευστού, αλλά ήδη οι... φύλακες έχουν προνοήσει.

Ήδη, δηλαδή, η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποίησε τα εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα να μην ξεκινήσουν πόλεμο επιτοκίων, την ώρα άλλωστε όπου υπάρχει η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ένας πόλεμος στα επιτόκια καταθέσεων στην Ελλάδα είναι το τελευταίο που θα ήθελαν να δουν στην ΤτΕ, όπως και στην ΕΚΤ.

Είναι επίσης το τελευταίο που θα ήθελαν να δουν και στην Κύπρο, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι όποτε αυξάνονται τα επιτόκια καταθέσεων στην Ελλάδα -επειδή οι αγορές λειτουργούν με τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων- η άνοδος αυτή μεταφέρεται και στη Μεγαλόνησο. Και όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια καταθέσεων, έρχεται η σειρά και για τα επιτόκια χορηγήσεων.

Και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουν να δουν στην Κύπρο, σε μια χρονιά όπου το ΑΕΠ ελπίζεται να τρέξει με ρυθμό +1,5%, ή και λίγο παραπάνω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v