Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 24 2011

Μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η... γλάστρα

Μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η... γλάστρα
«Τυχερές» μέσα στην ατυχία τους είναι οι μικρομεσαίες τεχνικές εταιρίες που εκτελούν δημόσια έργα σε κοινοπραξία με κάποια από τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου τους (Άκτωρ, J&P Άβαξ, ΤΕΡΝΑ).

Οι πληρωμές που πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα το ελληνικό δημόσιο κατευθύνθηκαν βασικά σε σημαντικής κλίμακας έργα, τα οποία κατά κύριο λόγο έχουν αναλάβει μεγάλοι όμιλοι.

Οι δυνατότητες άσκησης πίεσης που αυτοί διαθέτουν εξασφάλισαν σε έναν βαθμό την εκταμίευση κονδυλίων για την πληρωμή τους.

Έτσι, σε περίπτωση όπου εργάζονταν κοινοπρακτικά με μικρότερες επιχειρήσεις, ένα μέρος των ποσών για την αποπληρωμή των εκτελεσθέντων έργων δόθηκε αναγκαστικά στους πιο... αδύναμους κρίκους των συνεργασιών.

Φυσικά, με τα ελάχιστα χρήματα που έλαβαν οι τελευταίοι (κάποιες χιλιάδες ευρώ, έναντι οφειλών εκατοντάδων χιλιάδων) σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, ωστόσο πήραν προσωρινά μια ανάσα ή καλύτερα μικρή παράταση ζωής.

Όσο δεν δημοπρατούνται νέα έργα και παράλληλα το κράτος παραμένει ασυνεπές ως προς τις οικονομικές του υποχρεώσεις, τα προβλήματα θα συσσωρεύονται και ολοένα και περισσότερες μικρομεσαίες εταιρίες θα βγαίνουν εκτός παιχνιδιού, διαμορφώνοντας ουσιαστικά συνθήκες ολιγοπωλίου στον κλάδο.

Σημειώνεται πως οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου προς τις κατασκευαστικές, σύμφωνα με εκτίμηση του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών, ξεπερνούν το 1,8 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Υποδομών, κ. Δημήτρης Ρέππας, έχει δηλώσει ότι τα χρωστούμενα ποσά δεν είναι περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ, εκτίμηση που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των εργολάβων.

Ανεξάρτητα από την αλήθεια σε ό,τι αφορά το ύψος των κρατικών οφειλών, είναι γεγονός πως τα τελευταία δύο χρόνια (γ΄ τρίμηνο 2008 - γ΄ τρίμηνο 2010) έβαλαν λουκέτο 79 εταιρίες μικρού και μεσαίου μεγέθους, ενώ αρκετές ακόμη έχουν προσφύγει ή σχεδιάζουν να προσφύγουν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Επιπλέον, το ίδιο διάστημα, σχεδόν 80.000 εργαζόμενοι (σε σύνολο 400.000 ατόμων) στον κλάδο των κατασκευών έχασαν τη δουλειά τους. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 43% των νέων ανέργων της χώρας, αποδεικνύοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο χώρος και κυρίως οι μικρομεσαίες τεχνικές εταιρίες.

Άραγε, ακούει κάποιος στο υπουργείο Υποδομών;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v