Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 26 2011

ΧΑ: Διπλός τελικά ο μποναμάς από τη φορολογία!

ΧΑ: Διπλός τελικά ο μποναμάς από τη φορολογία!
Διπλό μποναμά επιφύλαξε τελικώς στο επενδυτικό κοινό η κυβέρνηση, αλλά προς το παρόν ελάχιστοι μόνο το έχουν πάρει χαμπάρι.

Με το προωθούμενο προς ψήφιση μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, όχι μόνο μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης στο 20% από 40% αλλά οι διατάξεις έχουν και αναδρομική ισχύ.

Αφορούν, δηλαδή, και στα προς διανομή κέρδη του 2010!

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του εταιρικού φόρου 40% και την αντικατάστασή του με ενιαίο συντελεστή 20% για διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη. Εν συνεχεία θα επιβάλλεται επί του καθαρού μερίσματος παρακράτηση φόρου 25% υπέρ του Δημοσίου.

Οι παραπάνω συντελεστές ισχύουν για την τρέχουσα οικονομική χρήση και επιβεβαιώνουν πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day («Έκτακτος μποναμάς για τη Σοφοκλέους»).

Για τη χρήση 2010 (οικονομικό έτος 2011) οι επιχειρήσεις θα φορολογηθούν με συντελεστή 24% και από το καθαρό μέρισμα που αναλογεί στους μετόχους θα παρακρατήσουν 21% υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

Η ρύθμιση εκτινάσσει άμεσα τα κέρδη ανά μετοχή και το μέρισμα για εταιρίες με υψηλή μερισματική απόδοση όπως ο ΟΠΑΠ και η Motor Oil, αλλά η αγορά… κοιμάται!

Χθες ο τίτλος του ΟΠΑΠ κατέγραψε πτώση κατά 2,29% και της MOH κατά 1,48%!

Προφανώς για να ξυπνήσει θα πρέπει πρώτα να βγάλει… report κάποιος μεγάλος ξένος οίκος που να σημειώνει τα αυτονόητα.

Υ.Γ.: Μεταξύ των συμπερασμάτων της 14ης Ετησίας Παγκόσμιας Έρευνας της PwC, το 79% των 33 Ελλήνων CEOs που συμμετείχαν δήλωσε ότι η αυξημένη φορολογία επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και -προσέξτε!- το 63% εξ αυτών «απείλησε» ότι οι εταιρίες τους θα προβούν σε στρατηγικές αλλαγές λόγω της αυξημένης φορολογίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v