Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 10 2011

Moody΄s, Δον Κιχώτες και… ελληνικοί ανεμόμυλοι

Moody΄s, Δον Κιχώτες και… ελληνικοί ανεμόμυλοι
Να μηνύσει το ελληνικό δημόσιο τη Moody's για την υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και να ζητήσει και αποζημίωση ζήτησαν από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την κυβέρνηση 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Προφανώς πρόκειται για έκρηξη… θυμικού ή για έκφραση της λαϊκής αγανάκτησης, καθώς η τελευταία υποβάθμιση προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης, των τραπεζιτών, της αγοράς και του απλού κόσμου. Και αρκετοί ζήτησαν να μηνυθεί η Moody's.

Οι βουλευτές, όμως, ξέρουν -ή θα έπρεπε να ξέρουν- ότι δεν μπορεί ο ελεγχόμενος να μηνύει τον… ελεγκτή του.

Δεν δικαιούται, δηλαδή, η Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να ελέγξει τον αξιολογητή της.

Γι' αυτό και η επίσης σοσιαλιστική Ισπανία, που προηγήθηκε ημών, απέφυγε ως κυβέρνηση, ή έστω ως κεντρική τράπεζα, να μηνύσει τη Moody's. Οι Ισπανοί έκαναν την αυτονόητη… τρίπλα.

Μήνυσε τη Moody's μία ομάδα επιφανών δικηγόρων της Ιβηρικής χώρας. Επιδιώκοντας την ηθική κυρίως καταδίκη της πρακτικής των διεθνών οίκων.

Αν είναι να πέσουν μηνύσεις, ας αντιγράψουμε τους Ισπανούς, αλλιώς κινδυνεύουμε να γίνουμε… Δον Κιχώτες παλεύοντας με ανεμόμυλους για εσωτερική και μόνο κατανάλωση.

Πρακτικά, άλλωστε, το θέμα, για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, βρίσκεται στα χέρια της Κομισιόν και εκεί μπορεί πραγματικά, αν υπάρχει βούληση, να ληφθούν θεσμικά μέτρα μέσω των οποίων θα αξιολογούνται οι... αξιολογητές, ώστε να πάψουν να δρουν ανεξέλεγκτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v