Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 24 2011

Τράπεζες: Οι γαμπροί, οι νύφες και τα "κουσούρια"

Τράπεζες: Οι γαμπροί, οι νύφες και τα κουσούρια
"Μας υποχρέωσε" η Goldman Sachs με πρόσφατη έκθεσή της, όχι μόνο γιατί μας λέει ότι ο κίνδυνος πτώσης στις τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών θα αυξηθεί αν δεν γίνουν εξαγορές και συγχωνεύσεις αλλά και γιατί αμφιβάλλει για το κατά πόσον μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

"Δεν θα αποκλείαμε κάποια ενδεχόμενη συγχώνευση, με δεδομένες τις εξωτερικές πιέσεις που ασκούνται για συγκέντρωση", αναφέρει χαρακτηριστικά ο διεθνής οίκος…, αλλά... Πολλά τα αλλά. 

Διότι η Goldman Sachs αξιολογεί έναν προς έναν τους "γαμπρούς" και μία προς μία τις "νύφες" και τα πράγματα παρουσιάζονται δύσκολα.

Αν λοιπόν δεχτούμε ότι deal μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank δεν θα γίνει, τότε έχουμε και λέμε:

Κυπριακές τράπεζες: Αντιμετωπίζουν δυσκολίες από την αυξανόμενη πίεση στα μακροοικονομικά της χώρας και έχουν περιορισμένα ανοδικά περιθώρια από εξαγορές και συγχωνεύσεις. Σύμφωνα μάλιστα με την G.S., "η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου θα εμποδίσει τις τράπεζες από ενδεχόμενη αύξηση της θέσης τους στην Ελλάδα"…

Eurobank: "Δεν βλέπουμε τη Eurobank ως πιθανό στόχο πρότασης από ένα σχήμα με λιγότερο συγκεντρωμένη μετοχική βάση (δική μας σημείωση όλα τα υπόλοιπα, πλην της Εμπορικής και της Γενικής), καθώς η συγκεντρωμένη μετοχική βάση της Eurobank θα της έδινε τον πρώτο λόγο στο ενοποιημένο σχήμα που θα προέκυπτε".

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Λόγω της ισχυρής καταθετικής του βάσης, παραμένει ένας ενδιαφέρον δυνητικός στόχος για τις άλλες ελληνικές τράπεζες, όμως η τρέχουσα αποτίμησή του (1,6 φορά τα ενσώματα ίδια κεφάλαια) καθιστά τη μετοχή σχετικά ακριβή, κατά την άποψη της Goldman Sachs.

Επιπλέον, αν ένα deal ήταν να γίνει, θα περιμέναμε την κυβέρνηση να ζητήσει προσφορά σε μετρητά, με δεδομένους τους στόχους του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που έχει, γεγονός το οποίο θα ωθούσε τις περισσότερες τράπεζες σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να μη μειωθούν οι δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας εξαιτίας των deals.

Οπότε και εδώ "ζορίζει το πράγμα"!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v