Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 21 2011

"Φύκια"… Πεκίνου για ΓΑΠ και Θαπατέρο

Φύκια… Πεκίνου για ΓΑΠ και Θαπατέρο
Τον δρόμο που είχε πάρει ο Μάρκο Πόλο και πολύ αργότερα ο… Γιώργος Παπανδρέου ακολούθησε και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Θαπατέρο, ευελπιστώντας να βρει και αυτός το... μετάξι, υπό την έννοια φρέσκων κεφαλαίων για αγορές ομολόγων.

Πήγε, αντάλλαξε δηλώσεις αβροφροσύνης με τον Κινέζο πρωθυπουργό Wen Jiabao και έφυγε έχοντας -ή νομίζοντας ότι έχει- στις βαλίτσες του υπόσχεση αξιωματούχου του κρατικού fund της χώρας για επενδύσεις 9 δισ. ευρώ στις προβληματικές ισπανικές τράπεζες και στα ομόλογα της χώρας.

Τα μετέφεραν στους δημοσιογράφους οι Ισπανοί αξιωματούχοι, τα έγραψαν οι εφημερίδες της χώρας, όμως ….

Την επόμενη μέρα, το κρατικό fund της Κίνας CIC αρνήθηκε ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο επενδύσεων, η Μαδρίτη αναγκάστηκε να παραδεχτεί "λάθος στην επικοινωνία" και αποδείχθηκε ότι ο κ. Θαπατέρο είχε συναντηθεί με λάθος άνθρωπο, καθώς ο εν λόγω αξιωματούχος δεν ήταν τόσο σημαντικός στο fund όσο πίστεψαν οι Ισπανοί!

Σας θυμίζει κάτι; Ναι, προ μηνών είχαν χαθεί στη... μετάφραση και τα 25 δισ. ευρώ που θα τοποθετούσαν οι Κινέζοι στα ελληνικά ομόλογα. Εν συνεχεία, το ύψος της συμφωνίας είχε υποβαθμιστεί στα 5 - 10 δισ. δολάρια.  

Έτσι τουλάχιστον μας είχε πει πανηγυρικά ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για να διευκρινίσει -πολύ αργότερα- ο Κινέζος πρωθυπουργός, σε επίσημη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου, ότι "η Κίνα θα στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα όταν η Ελλάδα βγει στις αγορές".

Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, δηλαδή, καθώς η έξοδος της χώρας στις αγορές με έκδοση ομολόγων δεν αναμένεται ούτε για φέτος, ενώ φυσικά το νούμερο των 30 δισ. ευρώ αποδεικνύεται… πομφόλυγα.

Και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή, η ευρωπαϊκή περιφέρεια πήγε για μετάξι, όμως στη διαδρομή αποδείχθηκε ότι ήταν… φύκια, παραδοσιακό προϊόν της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v