Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 18 2011

Tips και παρασκήνιο για τα μέτρα

Tips και παρασκήνιο για τα μέτρα
ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ: Ήταν τόσο μεγάλες οι προσδοκίες οι οποίες είχαν δημιουργηθεί στην αγορά για το πακέτο των μέτρων που θα ανακοίνωνε, την περασμένη Παρασκευή, η κυβέρνηση, ώστε στο σύνολό τους σχεδόν τα μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης είχαν στείλει απεσταλμένους στην Αθήνα.

Είχαν έρθει, δε, και διευθυντές μεγάλων ξένων εφημερίδων ("Financial Times", "Los Angeles Times").

Τέτοιας σημασίας ήταν οι ανακοινώσεις της Παρασκευής για τις αγορές. Προσδοκίες που διαψεύστηκαν οικτρά, καθώς η κυβέρνηση δεν εμφανίστηκε στο… ραντεβού.

Προτίμησε να μεταθέσει τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης για μετά το Πάσχα και να δημοσιοποιήσει, σχεδόν λάθρα, μια έκθεση ιδεών για αποκρατικοποιήσεις, που με την προχειρότητα, την ασάφεια και την ατολμία της  προκάλεσε ειρωνικά σχόλια και αγανάκτηση στις αγορές.


ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΑ 3+23 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ: Η μετάθεση της ανακοίνωσης των μέτρων του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου (23 δισ. ευρώ) καθώς και των επιπλέον 3 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι αστοχίες εκτέλεσης του περυσινού και του φετινού προϋπολογισμού οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στους εξής λόγους:

Η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη. Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2012-15 κρίθηκε ότι χρειάζεται περαιτέρω προεργασία, καθώς συντάχθηκε εντός 2 εβδομάδων από τις έξι ελεγκτικές εταιρίες και τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, δεν είχε όμως επιτευχθεί η αναγκαία συναίνεση και των υπόλοιπων υπουργών.

Ο δεύτερος λόγος ήταν καθαρά πολιτικός. Αποφασίστηκε να μετατεθούν οι ανακοινώσεις για μετά το Πάσχα, ώστε να μη γίνουν δέκτες οι βουλευτές ενός νέου, οξύτερου από κάθε άλλη φορά κύματος δυσαρέσκειας από τους ψηφοφόρους.

Στα πηγαδάκια της Βαλαωρίτου ακούγεται ότι ρόλο έπαιξε και το νέο μήνυμα που απέστειλε ο κ. Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ την περασμένη Πέμπτη σε όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Και, ως γνωστόν, μέτρα δεν ανακοινώνονται χωρίς τη… συναίνεση Φωτόπουλου.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΦΛΩΡΙΔΗ: Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για την απουσία σχεδιασμού με αποφασιστικότητα στην εφαρμογή της πολιτικής και για τη μεταρρυθμιστική κόπωση άσκησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Φλωρίδης στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος.

Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «πάσχουμε στον σχεδιασμό, στο σωστό μοίρασμα του κοινωνικού κόστους και στην εφαρμογή της πολιτικής μας. Με άλλα λόγια, πώς την εξειδικεύουμε, πώς την κατανέμουμε και πώς την εφαρμόζουμε».

Κάλεσε την κυβέρνηση να κόψει το σπάταλο κράτος αντί να ψάχνει έσοδα εν μέσω ύφεσης, να ελέγξει διοικητικά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, να προχωρήσει στο πραγματικό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και με συντεταγμένο σχέδιο στον έλεγχο της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Διαπίστωσε δε ότι «αναδεικνύεται μια μεταρρυθμιστική εξάντληση του χώρου μας», σημειώνοντας την ιδεολογική και πολιτική ανετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ για μια τέτοιου είδους εκτεταμένη αλλαγή της χώρας.

Τα 'πε όλα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v