Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 16 2011

Βιοχάλκο: Τα μέταλλα και ο "χρυσός" των ακινήτων

Βιοχάλκο: Τα μέταλλα και ο χρυσός των ακινήτων
Είναι διαπραγματεύσιμη με discount ή με premium η μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η εισηγμένη εταιρία έχει κεφαλαιοποίηση γύρω στα 785 εκατ. ευρώ, όταν οι κυριότερες συμμετοχές της είναι το 73,4% της Σιδενόρ, το 66,7% της ΕΛΒΑΛ και το 48,5% της Χαλκόρ.

Αν αθροίσουμε την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των τριών αυτών συμμετοχών, προκύπτει άθροισμα γύρω στα 350 εκατ. ευρώ (οι εταιρίες Ελληνικά Καλώδια, ΕΤΕΜ, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΣΙΔΜΑ κ.ά. ελέγχονται από τις παραπάνω τρεις θυγατρικές).

Πέραν αυτών, όμως, στις 31/12/2010 η Βιοχάλκο είχε μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις και κατείχε με τη μορφή χρηματοοικονομικών στοιχείων και διαθεσίμων γύρω στα 70 εκατ. ευρώ.

Αν αθροίσουμε δηλαδή την τρέχουσα αποτίμηση στις τρεις βασικές θυγατρικές (350 εκατ.) και τα χρεόγραφα συν διαθέσιμα (70 εκατ.), τότε ανεβαίνουμε στα 420 εκατ. ευρώ.

Τώρα, το αν ο τίτλος είναι διαπραγματεύσιμος με premium ή με discount εξαρτάται από το πόσο κανείς αποτιμά την ακίνητη περιουσία που διαθέτει η Βιοχάλκο.

Αν, για παράδειγμα, η ακίνητη αυτή περιουσία αποτιμάται από 365 εκατ. ευρώ και πάνω (τρέχουσα κεφαλαιοποίηση που είναι 785 εκατ. μείον τα 420 εκατ. ευρώ που προαναφέραμε), τότε ο τίτλος είναι διαπραγματεύσιμος σίγουρα με discount, καθώς δεν έχουμε συνυπολογίσει και την αξία κάποιων άλλων συμμετοχών πέραν των Σιδενόρ, ΕΛΒΑΛ και Χαλκόρ.

Πόσο όμως αξίζουν τα ακίνητα; Το μόνο βέβαιο είναι πως αποτιμώνται πολύ πιο πάνω από τη λογιστική τους αξία (140,5 εκατ. ευρώ), που είναι βασισμένη στο κόστος κτήσης συν τις όποιες αναπροσαρμογές προβλέπει το Ελληνικό Λογιστικό Σχέδιο.

Να θυμίσουμε ότι στα ακίνητα περιλαμβάνονται γνωστό ξενοδοχείο στην Πλατεία Καραϊσκάκη (Imperial, ενοικιάζεται στον όμιλο Δασκαλαντωνάκη), το ΙΚΕΑ επί της Λεωφόρου Κηφισού (ενοικιάζεται στον όμιλο Fourlis), το όμορο εμπορικό κέντρο RIVER West, καθώς και μια σειρά αξιοσημείωτα αστικάν ακίνητα (γίνονται κινήσεις για ενοικίασή τους) και παλαιοί εργοστασιακοί χώροι που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Ο κλάδος των ακινήτων, λοιπόν, κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο ρόλο παίζει στην αποτίμηση του ομίλου και από τον τρόπο εκμετάλλευσής του σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να επηρεαστεί σημαντικότατα και η αποτίμηση της μετοχής στο ταμπλό της Σοφοκλέους…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v