Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 27 2011

Η χαμένη "τιμή" των ελληνικών ΑΕΕΑΠ

Η χαμένη τιμή των ελληνικών ΑΕΕΑΠ
Σε ανάλυση της Πειραιώς Χρηματιστηριακής, παρουσιάστηκε πίνακας με 25 ευρωπαϊκές ΑΕΕΑΠ από χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τα στοιχεία των εταιριών αυτών προκύπτει ότι, με βάση τις εκτιμήσεις για το 2011, κατά μέσο όρο ο κλάδος διαπραγματεύεται με δείκτη P/BV στο 1 (χρηματιστηριακή τιμή, όσο και τα ίδια κεφάλαια) και με μερισματική απόδοση 4,6%.

Οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ, αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο πίνακα, διαπραγματεύονται με πολύ πιο ελκυστικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Η Trastor ΑΕΕΑΠ, για παράδειγμα, «παίζει» με δείκτη P/BV κοντά στο 0,4, ενώ γύρω στο 0,5 βρίσκεται και η Eurobank Properties (κεφαλαιοποίηση στο ταμπλό 360 εκατ. και ίδια κεφάλαια στις 31/3/2011 ύψους 709 εκατ. ευρώ).

Όσο για τη MIG Real Estate, η κεφαλαιοποίησή της βρίσκεται γύρω στα 39 εκατ. ευρώ, όταν στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2011 τα ίδια κεφάλαιά της είχαν διαμορφωθεί στα 59,2 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες είναι οι διαφορές μεταξύ ελληνικών και ξένων ΑΕΕΑΠ και ως προς τις μερισματικές αποδόσεις, καθώς ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών υπολείπεται του 5% και οι ελληνικές εταιρίες βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα (ακόμη και άνω του 10%).

Ο αντίλογος βέβαια είναι προφανής: οι τιμές των ευρωπαϊκών ακινήτων υπέστησαν μεγάλη πτώση κατά το παρελθόν και τώρα οι οικονομίες των χωρών τους αρχίζουν να ανακάμπτουν, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα η πτώση των ακινήτων ήταν περιορισμένη και σήμερα η συγκεκριμένη αγορά διακρίνεται από χαμηλούς όγκους συναλλαγών, πιέσεις για μειώσεις ενοικίων και από μεγάλο αριθμό άδειων εμπορικών καταστημάτων και γραφείων.

Όσο για το θεσμικό πλαίσιο, ο νόμος Κατσέλη (σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων) ήρθε να προστατεύσει κυρίως τις πολυεθνικές και τις μεγάλες εγχώριες εταιρίες...

Το ζήτημα, όμως, είναι πόσο προβλέπεται να υποχωρήσουν οι εύλογες αξίες των ακινήτων των ελληνικών ΑΕEΑΠ στο άμεσο μέλλον και μήπως τα μεγάλα discounts με τα οποία διαπραγματεύονται οι εισηγμένες στο Χ.Α. είναι πράγματι υπερβολικά.

Έτσι, παράγοντες του κλάδου θα μπορούσαν να «δουν» υποχώρηση των εύλογων αξιών των ακινήτων τους μέσα στο 2011 και σχετική σταθεροποίηση στη συνέχεια, σενάριο που αν επαληθευτεί στην πράξη σημαίνει προοπτικές σημαντικών κερδών για τις μετοχές του χώρου.

Επίσης, αναζητούν κάποιον ρόλο των ΑΕΕΑΠ στο κυβερνητικό πρόγραμμα για αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των ΑΕΕΑΠ βέβαια, κρατούν μικρό καλάθι...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v