Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 25 2011

H CIA, η «έκθεση» και η τρίχα που έγινε τριχιά!

H CIA, η «έκθεση» και η τρίχα που έγινε τριχιά!
Κάθε χρόνο η περιβόητη CIA, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, βγάζει έναν ετήσιο «οδηγό» (The CIA World Factbook), προσβάσιμο από… οιονδήποτε (για να μην πούμε ότι τον…διαφημίζει κιόλας), που έχει ολιγοσέλιδες αναφορές σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Αν πίστευε κάποιος τα όσα έγραψαν σχετικά ορισμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τότε στο επίμαχο θέμα του για την Ελλάδα ο αμερικανικός κολοσσός των μυστικών υπηρεσιών προέβλεπε για τη χώρα μας έκρηξη βίας, λεηλασίες, εφιάλτη αιματηρών επεισοδίων, σκηνικό τύπου Αργεντινής και «κόκκινο συναγερμό».

H δε αναφορά για την Ελλάδα στο συγκεκριμένο Factbook παρουσιαζόταν ως «έκθεση» της… επαράτου για τη χώρα μας.

Η στήλη αναζήτησε αυτό το οικτρό λιβελογράφημα της CIA (υπήρχε παραπομπή στο σχετικό δημοσίευμα!) και διαπίστωσε ότι υπάρχει… θέμα, άλλου είδους!

Διότι στο original κείμενο ουδόλως υπήρχαν αυτές οι καυτές αναφορές που ανακάλυψαν οι μεταφραστές του!

Τουναντίον, αφενός γράφεται ότι «οι ελληνικές συνδικαλιστικές ενώσεις κάνουν απεργίες για τα νέα μέτρα λιτότητας, αλλά με περιορισμένο ως τώρα αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τη θέληση της κυβέρνησης να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις».

Κι αφετέρου αναφέρεται πως «τυχόν εξάπλωση των αντιδράσεων και των αναταραχών θα μπορούσε να θέσει υπό αίρεση τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε επεισόδια (riots) ή βία».

Τέλος, υπάρχει η αναφορά ότι «οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί για το αν η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει τη δημοσιονομική της προσπάθεια έχοντας απέναντί της "σκούρες" οικονομικές προοπτικές και τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης».

Κατά τα λοιπά, υπάρχουν πολλά οικονομικά στοιχεία για τη χώρα μας και μια περιγραφή της κατάστασης σε σχέση με την Ευρώπη, το ΔΝΤ κι όλα τα άλλα που ζούμε επί έναν χρόνο και περισσότερο.

Το… κακό για τη CIΑ είναι ότι τέτοιου… βάθους «ανάλυση» για τα τεκταινόμενα στη χώρα μπορεί να κάνει περίπου ο… οποιοσδήποτε Έλληνας, μια και όλοι λίγο-πολύ τα ξέρουμε.

Το κακό για την ελληνική δημοσιογραφία είναι ότι σπεύδουμε να γράψουμε πως μας βρίζουν και μας λοιδορούν, ακόμη κι όταν οι επικριτές μας είναι εντελώς ψύχραιμοι και αντικειμενικοί.

Κι ότι με κάτι τέτοιες υπερβολές διώχνουμε (ευτυχώς δεν το κάνουν όλοι) σοβαρούς αναγνώστες που -ιδίως στο Ιnternet- όπως και να 'χει δεν καταπίνουν τα πάντα… αμάσητα!

Για όσους θέλουν να δουν πιο αναλυτικά το πρωτότυπο (στο site της… CIA, παρακαλώ!), ιδού το σχετικό link (https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gr.html), είναι ανοικτής πρόσβασης και θα δείτε τις σχετικές αναφορές στην ενότητα «Οικονομία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v