Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 27 2011

Σφηνάκια για Eurobank, Alpha, επιτόκια εγγυήσεων

Σφηνάκια για Eurobank, Alpha, επιτόκια εγγυήσεων
EFG EUROBANK: Στα 8,8 δισ. ευρώ ανέρχονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχει ο όμιλος, συμπεριλαμβανομένων του ομολόγου που δόθηκε έναντι των προνομιούχων μετοχών και των εντόκων γραμματίων.

Όπως διευκρίνισε η διοίκηση της Eurobank, κατά τη διάρκεια του έτους λήγουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου μείωσε τη ρευστότητα από την ΕΚΤ κατά 1 δισ. ευρώ (19,3 δισ. ευρώ από 20,3 δισ. ευρώ), παρά το γεγονός ότι πιέστηκε από εκροές καταθέσεων ύψους 2 - 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 1 - 1,5 δισ. ευρώ αφορά σε μείωση καταθέσεων από φορείς του Δημοσίου.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Καραμούζης δήλωσε ότι προς το παρόν η τράπεζα δεν έχει ανάγκη να κάνει χρήση του νέου πακέτου εγγυήσεων 30 δισ. ευρώ.

ALPHA BANK: Το ECB funding της τράπεζας στο τέλος Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 13,5 δισ. ευρώ από 14,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010.

Η Alpha διακρατεί ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 4,6 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ομολόγου που δόθηκε έναντι προνομιούχων μετοχών), ενώ η διοίκησή της επανέλαβε ότι στόχος για τη φετινή χρήση είναι η μείωση στα λειτουργικά κόστη κατά 3%.

ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΣΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ: Σε αύξηση του επιτοκίου των ομολόγων που έχουν εκδώσει με εγγύηση Δημοσίου έχουν προχωρήσει κάποιες τράπεζες.

Από τις τηλεδιασκέψεις των διοικήσεων τραπεζών με τους αναλυτές και τις ανακοινώσεις προκύπτει ότι στην παραπάνω τακτική έχουν προχωρήσει ήδη κάποιες μεγάλες τράπεζες (Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank), επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικό δημοσίευμα του Euro2day (Τράπεζες: Κατενάτσιο με «πλάτη» Δημοσίου).

Στόχος του επανακαθορισμού του επιτοκίου, όπως παραδέχτηκαν και επισήμως οι τραπεζίτες, είναι η αύξηση της ονομαστικής αξίας του ομολόγου και επομένως η αύξηση της αξίας του ως ενεχύρου και η άντληση υψηλότερης ρευστότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v