Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 3 2011

Alpha-Eurobank: Κέρδη «made in Cyprus»

Alpha-Eurobank: Κέρδη «made in Cyprus»
Τώρα που δυσκόλεψαν τα πράγματα για τις ελληνικές τράπεζες στο εσωτερικό μέτωπο, οι θυγατρικές τους στην Κύπρο αποδεικνύονται ένα υπολογίσιμο στήριγμα.

Για παράδειγμα, κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, το 60,5% των κερδών πριν από τη φορολογία του ομίλου της Alpha Bank προήλθε από την Κύπρο, ενώ στο 11,6% διαμορφώθηκε το ίδιο ποσοστό για τη Eurobank.

Στην πράξη, τα δύο ποσοστά αυτά γίνονται σαφώς μεγαλύτερα αν υπολογιστούν με βάση τα καθαρά κέρδη, λόγω του ότι ο φορολογικός συντελεστής στην Κύπρο είναι χαμηλότερος. Στην Alpha Bank, για παράδειγμα, από τα 10,6 εκατ. καθαρών κερδών που σημείωσε ο όμιλος τα 9,6 εκατ. (το 90%) προήλθε από την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα κέρδη μετά τη φορολογία του Συγκροτήματος της Alpha Bank Cyprus για την περίοδο 1 Ιανουαρίου - 31 Μαρτίου 2011 ανήλθαν σε €9,6 εκατ. έναντι €16,8 εκατ. για την ίδια περίοδο του 2010 (-42,9%).

Τα έσοδα από εργασίες σημείωσαν 11,6% αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 λόγω βελτίωσης στα καθαρά έσοδα τόκων και των εσόδων από προμήθειες. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική οικονομική συγκυρία, αυξήθηκαν οι προβλέψεις για απομείωση επισφαλών απαιτήσεων.

Υ.Γ.: Βέβαια, είναι αναμενόμενο ότι οι αναλογίες θα μεταβληθούν δραστικά όταν σταθεροποιηθούν τα μακροοικονομικά της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v