Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 2 2011

Το ΤΤ, τα ομόλογα και οι μνηστήρες

Το ΤΤ, τα ομόλογα και οι μνηστήρες
Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της διοίκησης του Τ.Τ. με τους αναλυτές, η διοίκησή του δήλωσε ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχει μειώθηκαν κάτω από τα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ έναν χρόνο πριν ήταν στα 5,8 δισ. ευρώ.

Από τη λογιστική κατάσταση προκύπτει ότι το Τ.Τ. στις 31/3 κατείχε κρατικά ελληνικά ομόλογα ύψους 4,08 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το ομόλογο των 225 εκατ. ευρώ, έναντι των προνομιούχων μετοχών.

Την ίδια, όμως, στιγμή κατείχε και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου, ύψους 845 εκατ. ευρώ. Επομένως, μέρος της ρευστότητας από τις λήξεις ομολόγων κατευθύνθηκε για αγορές εντόκων γραμματίων.

Αυτό που μετράει, βέβαια, για τους υποψήφιους αγοραστές του προς πώληση Τ.Τ. είναι τα ομόλογα και όχι τα έντοκα.

Τα οποία μειώθηκαν, όπως προαναφέρθηκε, στα 4,08 δισ. ευρώ και θα μειωθούν περαιτέρω, σύμφωνα με τη διοίκηση του Τ.Τ., καθώς την προσεχή διετία λήγει περίπου το ένα τρίτο εξ αυτών.

Το 34%+10% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προβλέπεται να πωληθεί, μέχρι το τέλος του έτους, και έως τότε θα έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί με το ελληνικό χρέος, το οποίο λήγει τη διετία 2012-13.

Στο τραπέζι, όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day ("Έτοιμοι αγοραστές για 4 ασημικά") έχει πέσει και η ιδέα να περάσει σε άλλους οργανισμούς του Δημοσίου ή στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας μέρος ή το σύνολο των κρατικών ομολόγων που κατέχει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στόχος είναι να αυξηθεί το ενδιαφέρον για την απόκτησή του και επομένως το τίμημα που θα εισπράξει το Δημόσιο.

Ιδέα που, προς το παρόν, δεν έχει τύχει επεξεργασίας, λόγω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για τα μέτρα και την εκταμίευση της 5ης δόσης.

Αν η κυβέρνηση απαλλάξει το Τ.Τ. από τα ομόλογά, η αποτίμησή του θα διπλασιαστεί, σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές.

Και αυτό γιατί συνεχίζει να έχει υψηλές καταθέσεις (11,8 δισ. ευρώ στις 30/3), με χορηγήσεις μόλις 8 δισ. ευρώ (λόγος δανείων προς καταθέσεις 0,66), ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά του διαμορφώνονται στο 1,6%.

"Όποιος το πάρει χωρίς ομόλογα φτιάχνει κατευθείαν τον ισολογισμό του", λένε οι αναλυτές, συμπληρώνοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση αρκετές ελληνικές τράπεζες θα ενδιαφερθούν. 

Υ.Γ.: Το Τ.Τ. πέτυχε στο α΄ τρίμηνο κέρδη 22 εκατ. ευρώ, από τα υψηλότερα μεταξύ των τραπεζών.

Υ.Γ. ΙΙ: Το ECB funding μειώθηκε κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου στα 2,2 δισ. ευρώ από 2,8 δισ. ευρώ, αλλά το τελευταίο διάστημα, όπως ανέφερε η διοίκηση του Ταμιευτηρίου, ξαναβρέθηκε στα επίπεδα των 2,8 δισ. ευρώ.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v