Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 22 2011

Οι παλινωδίες και τα παρατράγουδα της κυβέρνησης

Οι παλινωδίες και τα παρατράγουδα της κυβέρνησης
Τα παρατράγουδα της κυβέρνησης θα ζήλευε ακόμα και η γνωστή τηλεπαρουσιάστρια Αννίτα Πάνια.

Κι αυτό γιατί κοντά δύο χρόνια μετά την άνοδό της στην εξουσία η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμη να πετύχει κάποιους έστω από τους στόχους που η ίδια προέταξε ως στρατηγικούς (πάταξη της φοροδιαφυγής, μείωση της κρατικής σπατάλης, οικονομική ανάπτυξη κ.λπ.).

Ενδεικτικά, λοιπόν, αναφέρουμε κάποια μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία ωστόσο παρουσιάζουν ανάγλυφα το μέγεθος και την έκταση της ασυνεννοησίας, της προχειρότητας και της απουσίας οποιασδήποτε σοβαρής υποδομής εδώ και πολλά-πολλά χρόνια... Και αυτό προκειμένου η νέα κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου να μην τα επαναλάβει.

- ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΟ Νο 1: Υπουργός της κυβέρνησης συναντήθηκε με επιχειρηματίες και τα... άκουσε γιατί η κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει κλείσει ούτε έναν από τους τόσους οργανισμούς του Δημοσίου όπου γίνεται κατασπατάληση του κρατικού χρήματος και το παραγόμενο έργο αξιολογείται από μηδενικό έως οριακό.

Η απάντηση του υπουργού, ωστόσο, ήταν αφοπλιστική: «Νομίζετε πως είναι εύκολο να κλείσει ένας οργανισμός; Το υπουργείο μου ελέγχει πάνω από δέκα οργανισμούς. Τους ζητάμε στοιχεία και μας δείχνουν πως κοστίζουν πολύ λίγα χρήματα και ότι προσφέρουν πολύ σημαντικά οφέλη στο κοινωνικό σύνολο. Τα στοιχεία όμως που μας στέλνουν είναι πολλές φορές ελλιπή!

Αποκρύπτουν μεγάλο μέρος του κόστους, ενώ φουσκώνουν και τα όποια οφέλη προσφέρουν, με αποτέλεσμα εμείς να προσπαθούμε ως ντετέκτιβ να βρούμε τα πραγματικά στοιχεία».

Με άλλα λόγια, δηλαδή, προκύπτουν τα εξής:

1. Τα υπουργεία δεν έχουν ακόμη γνώση (σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας) για το πόσο κοστίζει κάθε οργανισμός που ελέγχουν.

2. Οι υπουργοί γίνονται αποδέκτες πλαστών ή έστω παραπλανητικών εγγράφων από διοικητές οργανισμών τους οποίους η ίδια η κυβέρνηση διόρισε!

3. Δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε αυτή η παράλογη εικόνα θα λάβει τέλος.

- ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΟ Νο 2: Υπουργός της κυβέρνησης προσπαθεί να μεσολαβήσει για τη διάσωση μεγάλης επιχείρησης της εκλογικής του περιφέρειας. Το πρόβλημα ήταν ότι την ίδια στιγμή όπου στη συγκεκριμένη εταιρία οφείλονταν πολύ σημαντικά ποσά από το ελληνικό δημόσιο το υπουργείο Οικονομικών ξεκινούσε τη διαδικασία του πλειστηριασμού λόγω κάποιων ληξιπρόθεσμων οφειλών της συγκεκριμένης επιχείρησης προς το Δημόσιο!

Μπροστά σε αυτόν τον παραλογισμό, ο υπουργός τηλεφωνεί στον διευθυντή της τοπικής εφορίας για να του τρίξει τα δόντια, όμως έκπληκτος διαπιστώνει πως ο εφοριακός ήταν υποχρεωμένος να πράξει έτσι, γιατί αυτό του υπαγόρευε ένας από τους τόσο πολλούς πρόσφατους νόμους που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να πατάξει τη φοροδιαφυγή!

- ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΟ Νο 3: Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, κ. Σωκράτης Ξυνίδης, την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Κλωστοϋφαντουργών Βιομηχάνων και μεταξύ άλλων δέχτηκε τα πυρά των παρευρισκομένων επειδή το θεσμικό πλαίσιο αλλάζει... μέρα παρά μέρα.

Τι απάντησε ο υπουργός; Πως «για να γίνουν επενδύσεις χρειάζεται στοιχειωδώς σταθερό περιβάλλον, δηλαδή σταθερό περιβάλλον δημοσιονομικό, οικονομικό, επιχειρηματικό, περιβάλλον διαφάνειας. Όσο δεν πείθουμε ότι όλα αυτά έχουν σταθεροποιηθεί, τόσο η ανάπτυξη θα είναι πιο μακριά».

Δηλαδή, τα ακριβώς αντίθετα από όσα πράττει η κυβέρνηση...

- ΚΑΙ Η... ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑΡΑ! Η δήλωση του υπουργού κ. Χάρη Παμπούκη πως μετά το προ ολίγων εβδομάδων πολύωρο υπουργικό συμβούλιο οι υπουργοί της κυβέρνησης κατανόησαν την κρισιμότητα της κατάστασης!

Δηλαδή, μέχρι προ 15νθημέρου υπήρχαν υπουργοί οι οποίοι δεν πίστευαν τον πρωθυπουργό όταν μιλούσε για το πόσο σοβαρά ήταν τα προβλήματα της χώρας. Και προφανώς θεωρούσαν πως βγήκαμε από τις αγορές και μπήκαμε στο ΔΝΤ έτσι για πλάκα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v