Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 27 2011

Forthnet: To «ράλι» και οι… τράπεζες

Forthnet: To «ράλι» και οι… τράπεζες
Σε περιόδους κρίσης, ισχύει περισσότερο από ποτέ η ρήση «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Στον κλάδο των ελληνικών τηλεπικοινωνιών, ειδικότερα, φαίνεται ότι ισχύει ακόμη περισσότερο ένα άλλο ρητό: «Αυτός που έχει τα λεφτά κάνει και το παιχνίδι».

Πράγματι, στον συγκεκριμένο κλάδο υπάρχουν ακόμη: έδαφος για ανάπτυξη, ανεκμετάλλευτα μερίδια αγοράς προς κατάκτηση αλλά και νέες υπηρεσίες για προσφορά στο κοινό, όχι μόνο στην τηλεφωνία και στο Βroadband αλλά και στην παροχή περιεχομένου, στο PayTV και βεβαίως στο «πακετάρισμα» όλων αυτών.

Τα λεφτά όμως για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη άρχισαν να… εκλείπουν!

Κατέχοντας κυρίαρχη θέση στο PayTV μέσω της εξαγοράς της NOVA, και με σεβαστά ποσοστά στις λοιπές υπηρεσίες, η Forthnet βρέθηκε να έχει το ίδιο πρόβλημα με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό: σημαντικό growth αλλά και υψηλό δανεισμό σε μια περίοδο όπου οι τράπεζες… κλείνουν την κάνουλα των χορηγήσεων.

Στην περίπτωση μάλιστα της συγκεκριμένης εταιρίας, το μεγάλο ύψος του δανεισμού συνδέεται άρρηκτα με στρατηγική επιλογή που έγινε από την τότε διοίκηση. Την εξαγορά της NOVA-Multichoice.

Mια επιλογή που ήταν μεν ορθή, πλην όμως διεκπεραιώθηκε με τη δημοφιλή εκείνη την εποχή μέθοδο του leveraged buy out - και σε τιμές της… εποχής!

Για τη Forthnet, όμως, όπως ανέφεραν στη στήλη έγκυρες τραπεζικές πηγές, οι κάνουλες ΔΕΝ έχουν κλείσει. Τουναντίον, πρόσθεσαν, είναι πια θέμα ημερών η έκδοση μεγάλου ομολογιακού δανείου, της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα αναχρηματοδοτηθεί μεγάλο μέρος του δανεισμού της εταιρίας.

Κι αυτό εκτιμούμε ότι ίσως έχει δώσει την «αφορμή» για το ράλι που παρακολουθήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στο ταμπλό.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αν δούμε τον ισολογισμό της εταιρίας προκύπτει ότι μόνο μέσα στο 2010 δαπάνησε 20 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή δανείων, ενώ το 2011 και το 2012 θα έπρεπε να δώσει κατ' εκτίμηση άλλα… 90 εκατ. ευρώ!

Η αναχρηματοδότηση λοιπόν μέσω του ομολογιακού συνιστά έμμεση ένεση ρευστότητας της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ για μια 2ετία και επιτρέπει συνέχιση των ρυθμών ανάπτυξης σε δύο άξονες που φαίνεται να έχουν «πείσει» ακόμη και τους ιδιαίτερα… δύσπιστους αυτήν την περίοδο τραπεζίτες (σ.σ. στο ομολογιακό θα μετάσχουν επτά τράπεζες, μεταξύ των οποίων μεγαλύτερο ρόλο παίζουν η Εθνική, η Alpha, η Millennium και η Αγροτική).

Οι άξονες αυτοί αφορούν στην περαιτέρω επέκταση στο Βroadband, όπου η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι «ουραγός», αλλά και στο PayTV (Nova), καθώς η κρίση «δουλεύει» υπέρ τους.

Διότι από τη μία πλευρά ο κόσμος στρέφεται προς την «κατ' οίκον ψυχαγωγία» κι από την άλλη τα μη συνδρομητικά κανάλια αντιμετωπίζουν καθίζηση των διαφημιστικών εσόδων, με τις αναμενόμενες συνέπειες και στην ποιότητα του προγράμματός τους.

Ειδικά δε το αθλητικό πρόγραμμα είναι και… ακριβό πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v