Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 24 2011

ΕΤΕ: Τι μαγειρεύει η ΕΤΕ για τα Βαλκάνια;

ΕΤΕ: Τι μαγειρεύει η ΕΤΕ για τα Βαλκάνια;
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης η διοίκηση της Εθνικής προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω θωράκιση της κεφαλαιακής της επάρκειας και θα αλλάξει την οργανωτική δομή των θυγατρικών της στα Βαλκάνια.

Όπως έγραψε το Euro2day, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Απ. Ταμβακάκης, δήλωσε ότι πέραν της διάθεσης του 20% της Finansbank θα αναπτυχθούν και νέες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω θωράκιση της κεφαλαιακής επάρκειας.

Διευκρίνισε δε ότι αυτές θα άπτονται της διαχείρισης του ενεργητικού του ομίλου με στόχο την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ κεφαλαίων.

Στόχος να απελευθερωθούν κεφάλαια της τάξης του 1 δισ. ευρώ και να ενισχυθούν περαιτέρω τα βασικά εποπτικά κεφάλαια κατά 120 με 150 μ.β.

Οι πωλήσεις συμμετοχών (π.χ. ΛΑΡΚΟ, που βρίσκεται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων), μη χρηματοοικονομικών θυγατρικών είναι προφανείς και γνωστές λύσεις.

Πέραν αυτών, η ΕΤΕ θα μπορούσε να προχωρήσει σε πώληση στοιχείων ενεργητικού, όπως δάνεια, πράγμα δύσκολο στην παρούσα συγκυρία, ή σε διάθεση ποσοστού θυγατρικής πέραν της Finansbank.

Άλλωστε, η διοίκησή της ανακοίνωσε ότι εξετάζει εναλλακτικά σχέδια για να δώσει στις θυγατρικές των Βαλκανίων μεγαλύτερη επιχειρησιακή αυτονομία και οργανωτική αυτοτέλεια.

Τι… μαγειρεύει λοιπόν η ΕΤΕ για τις θυγατρικές;

Η προσεκτική ανάγνωση της ομιλίας Ταμβακάκη δίνει κάποια στοιχεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος έκανε λόγο για πρωτοβουλία που θα επιτρέψει στις θυγατρικές των Βαλκανίων να επιτύχουν διασυνοριακές συνέργειες και θα διευκολύνει την αυτόνομη πρόσβαση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, δημιουργώντας υπεραξίες για τον όμιλο.

Τα παραπάνω, λένε οι πληροφορίες μας, θα μπορούσαν να καταλήξουν σε αλλαγή οργανωτικής δομής ώστε θυγατρικές της ΕΤΕ στα Βαλκάνια, πλην Finansbank, να αποτελέσουν ενιαία εταιρική οντότητα.

Το πιο πιθανό είναι ότι, αν προχωρήσει ένα τέτοιο σενάριο, οι θυγατρικές της ΕΤΕ σε Σερβία, Ρουμανία, FYROM θα περάσουν κάτω από τη βουλγαρική UBB, η οποία κατέχει αξιόλογο μερίδιο στην τοπική αγορά.

Όπως και να 'ναι η μορφή του σχήματος, πάντως, η νέα τράπεζα που θα προκύψει, αξιοποιώντας και την επάνοδο στην ανάπτυξη των χωρών της περιοχής, θα μπορεί να δανειστεί ευκολότερα.

Ταυτόχρονα, θα μπορούσε η μητρική του υποομίλου να εισαχθεί σε χρηματιστήριο με διάθεση ποσοστού της τάξης του 20%, όπως και στην περίπτωση της Finansbank, ώστε να εξασφαλιστούν κεφάλαια που να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη αλλά και υπεραξίες για την ΕΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v