Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 1 2011

Ο κινέζικος δράκος, το ευρώ και οι εξαγορές

Ο κινέζικος δράκος, το ευρώ και οι εξαγορές
Αψηφώντας το ρητό "μη δίνεις μάχη με μια αγορά που θέλει να πουλήσει", η Κίνα βάζει το χέρι στη βαθιά της τσέπη (κι όταν λέμε βαθιά μιλάμε για πάνω από 3 τρισ. δολ. σε συναλλαγματικά αποθέματα) και αγοράζει ευρώ.

Γι’ αυτό και το ενιαίο νόμισμα, μολονότι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση στη νεαρή ζωή του, κινείται σε πολύ περιορισμένη κλίμακα διακύμανσης, των μόλις 7 σεντς, από τα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δαιμόνιων αναλυτών με βάση τα, λίγα, στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, ο δράκος έχει σκοπό να "ρίξει" στην περιφερειακή ευρωζώνη 100 δισ. ευρώ εντός 5ετίας. Όσα δηλαδή "παρακαλάμε" στην Ελλάδα να βρούμε από τους εταίρους μας για να βοηθηθούμε στην κρίση.

Το πού ακριβώς κατευθύνονται αυτά τα κεφάλαια είναι εντελώς άγνωστο. Πάντως, η στρατηγική αυτή βοηθάει το Πεκίνο να πετύχει δύο στόχους: να επεκτείνει την εμβέλεια της παγκόσμιας επιρροής του και να κάνει διασπορά στα τεράστια αποθέματά του.

Το πόσα ακριβώς "βάζει" η Κίνα στην ευρωζώνη δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα κινεζικά συναλλαγματικά αποθέματα ανέρχονται στα 3 τρισ. δολ., εκ των οποίων το 60% σε δολάρια. Αναλυτές εκτιμούν ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα δολαριακά αποθέματα έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 300 δισ. σε δολάρια το τελευταίο διάστημα.

Αυτό σημαίνει ότι το Πεκίνο μετατρέπει 2 δισ. δολ. ανά συνεδρίαση και από αυτά σχεδόν το ένα τρίτο μάλλον μετατρέπεται σε ευρώ. Με βάση τα σχέδια της επιτροπής που διαχειρίζεται τα αποθεματικά της αχανούς επικράτειας, της CIC, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η χώρα θα επενδύσει 500 δισ. ευρώ συνολικά στην Ευρώπη μέσα σε πέντε χρόνια, εκ των οποίων το 20% σε οικονομίες της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Με αυτά τα ποσά, ο κινέζικος δράκος αγοράζει μεγάλες ποσότητες "καλής θέλησης" και ανοίγει τον δρόμο για "ευαίσθητες" εξαγορές που θέλει να κάνει στην ήπειρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v