Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 8 2011

Ο Μπένι, η συναίνεση και ο τεκμαρτός φόρος σε ΜμΕ

Ο Μπένι, η συναίνεση και ο τεκμαρτός φόρος σε ΜμΕ
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε, κατά τη διάρκεια της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου, ότι θα ανατεθεί σε ελεγκτικές εταιρίες η είσπραξη φόρων.

Τι εννοούσε ο τσάρος;

Προφανώς, μια παραλλαγή του πορτογαλικού συστήματος, όπου η κυβέρνηση έχει μειώσει σημαντικά τη φοροδιαφυγή, αναθέτοντας σε τρίτους την είσπραξη των φόρων.

Ο προκάτοχός του, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, έπειτα από αρκετά μπρος-πίσω, εκχώρησε στις ελεγκτικές εταιρίες την έκδοση και φορολογικού πιστοποιητικού για τις επιχειρήσεις τις οποίες ελέγχουν.

Δηλαδή, θα υπολογίζουν και τον φόρο χρήσης που αναλογεί στις επιχειρήσεις-πελάτες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος θέλει να επεκτείνει τη διάταξη και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις -πιθανώς και για ελεύθερους επαγγελματίες-, υιοθετώντας σχετική πρόταση της Ν.Δ.

Οι ελεγκτικές έχουν διαμηνύσει ανεπίσημα στα στελέχη του υπουργείου ότι για να επεκταθεί το φορολογικό πιστοποιητικό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να μπουν στο… κόλπο και τα μεγάλα λογιστικά γραφεία.

Να υπολογίζουν, δηλαδή, με τεκμαρτό τρόπο που θα καθοριστεί από το ΥΠΟΙΚ τον φόρο και να χορηγούν το πιστοποιητικό. Αν η εταιρία διαφωνεί, τότε ο τεκμαρτός υπολογισμός δεν θα ισχύει και θα ελέγχεται από την εφορία.

Προφανώς, όλα αυτά θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που προτίθεται να καταθέσει με διαδικασίες-εξπρές το ΥΠΟΙΚ εντός του προσεχούς 10ημέρου.

Υ.Γ. Κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης ακούστηκαν και αιχμές από βουλευτές για ελεγκτικές εταιρίες οι μέτοχοι των οποίων σχετίζονται με υψηλόβαθμα στελέχη υπουργείου. Μάλλον έδειχναν προς το ΥΠΟΙΚ…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v